2006 yılından beri her yılın Ocak ayında yayımlanan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 2020 yılında yaklaşık 9 ay gecikmeli ve zam ve tazminat oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan yayımlanması özellikle pandemi sürecinde zorlu çalışma koşullarında kamu hizmet veren memurların beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldı.

2020 yılı için yayımlanan kararnamede önceki yıllara kıyasla herhangi bir değişiklik olmayıp tamamen “kopyala yapıştır” mantığıyla, pandemi sürecinde zorlu koşullarda hizmet veren kamu görevlilerinin özellikle Özel Hizmet Tazminatı, İş Riski Zammı, İş Güçlüğü Zammı, Proje Tazminatı gibi zam ve tazminat oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan yayımlanması kamu görevlileri arasında hayal kırıklığına neden olmuştur.

EKONOMİK DURUM VE PANDEMİ KOŞULLARI DİKKATE ALINMADI

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her yıl yayımlanan kararnamede yıllardır süren bir ‘kopyala-yapıştır’ mantığı yerleşmiş durumda. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl ülkemizde de etkilerini çok ağır bir şekilde gördüğümüz koronavirüs pandemisiyle birlikte kamu görevlilerimizin çalışma koşulları ve hizmet verme şekilleri oldukça zorlaşmıştır. En az sağlık ve emniyet hizmetleri kadar enerji arzındaki süreklilik de pandemi sürecinde evde daha fazla zaman geçiren vatandaşlarımızın oluşturduğu taleple birlikte her zamankinden daha da fazla artmış ve önem kazanmıştır. Kamu görevlileri kamu hizmetlerinin sürekliliği için canla başla çalışırken, yayımlanan kararnamede herhangi bir zam ve tazminat oranında artış yapılmaması memurlar arasında hayal kırıklığına neden olmuş ve beklentileri karşılamakta yetersiz kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

MEMUR MAAŞLARI 9 AYDA %30 ERİDİ

Piyasadaki ekonomik dalgalanmaya değinen Tonbul, “Ocak ayından Eylül ayına kadar geçen 9 aylık sürede memur maaşlarında döviz karşısında %30, altın karşısında %60 civarında bir erime söz konusu. Kararnamenin herhangi bir değişiklik yapılmadan yayımlanması oluşan ekonomik mağduriyeti perçinlemiş oldu” dedi.

Genel Başkan Tonbul, Enerji Bir-Sen olarak konuyla ilgili önceki taleplerine değinerek “Daha önceden de talep ettiğimiz gibi Zam ve Tazminatlar Kararnamesi günümüz ekonomik koşulları ve özellikle pandemi etkisiyle zorlaşan çalışma koşulları da dikkate alınarak hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilerek güncellenip yayımlanmalıdır” şeklinde konuştu.