2020 asgari ücret belirlendikten sonra tüm dünya gibi Türkiye de olağanüstü günler yaşadı. 2020 yılı pandemi gündemi ile geçti. Corona Virüs kaynaklı Covid-19 salgını sağlık alanını olduğu kadar ekonomi alanını da doğrudan etkiledi. Ayrıca Türkiye’de döviz kurunda yaşanan durumlar da vatandaşların cebini zorladı. Bu nedenle geçinmekte zorlanan 6 milyon asgari ücretlinin umudu 2021 Asgari Ücret için yetkililere çevrildi. Asgari ücret için 2 ay kaldı. Aralık ayının başında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Yeni yıl asgari ücret için yeni umutlar demek.

ARALIKTA MASAYA OTURULACAK
2021 yılının asgari ücretinin belirlenmesi için 2 ay sonra taraflar masaya oturacak. İşçi-İşveren ve hükumet temsilcilerinin oturacağı masada işçi kesimini Türk-İş Konfederasyonu temsil edecek. Asgari ücretin belirlenmesinde yıllık TÜFE rakamları ve ekonomik parametreler çok etkili olacak.

İLK İDDİALAR GELDİ
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde ‘jest’ sözü vermiş, ardından işverenlere yönelik asgari ücret desteğinde 75 TL artış gelmişti.

Bu yıl yapılacak olan zammın yanında bu sefer işçilere yönelik bir jest bekleniyor. Jestin ne şekilde geleceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

VERGİ MUAFİYETİ BEKLENTİSİ
Bilindiği üzere yılın 9.ayından itibaren asgari ücretliler yüzde 15’lik gelir vergisinden yüzde 20’ye geçmeye başlıyor. Bu da bir çok işçinin maaşında düşüşe neden oluyor. Hükumet bu düşüşü AGİ ile amorti etmeye çalışsa da, vergi dilimi işçilerin başına bela olmaya devam ediyor.

Bu yıl işçi kesiminin en büyük beklentisi asgari ücretten vergilerin kaldırılması. Bu yıl maaş artışı için bunun sağlanacağı iddiaları kulislerde dolaşıyor.

İddialar gerçek olursa vergiden kaybın önüne geçilecek ve bu sayede işçiler 375 lira ek zam alabilecek.