Ekonomist ve Analistler: Yıl Sonundan Önce Altın’ı Bu Seviyelerde Göreceğiz!

Altın piyasası, ABD enflasyon baskılarının Haziran ayında önemli bir artış görmesiyle kazanç ve desteği ONS başına 1.800 doların üzerinde tutuyor. Salı günü, ABD Çalışma Bakanlığı ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin Mayıs ayındaki %0,6’lık artışın ardından Haziran ayında %0,9’a yükseldiğini gösterdi. Ekonomistler %0.5’lik bir artış tahmin ederken, veriler fikir birliği tahminlerini önemli ölçüde aştı.

Beklenenden daha sıcak gelen enflasyon verileri altın fiyatlarına bir miktar destek veriyor
Kriptokoin'in haberine göre; Raporda uzmanlar, “Bu, endeksin yüzde 1.0 yükseldiği Haziran 2008’den bu yana en büyük 1 aylık değişiklik oldu” dedi. Rapor, yıl için manşet enflasyonun %5,4 arttığını belirtiyor. Bu arada, gıda ve enerji maliyetlerini çıkaran çekirdek TÜFE, Mayıs’taki %0,7’lik artıştan Haziran’da %0,9’a yükseldi. Ekonomistler yüzde 0.4 artış bekliyorlardı.

Çekirdek enflasyon benzeri görülmemiş bir büyüme görmeye devam ediyor. Raporda, yıllık enflasyonun %4,5 artarak Kasım 1991’de sona eren dönemden bu yana en büyük 12 aylık artışı yaşadığı belirtildi. Beklenenden daha sıcak gelen enflasyon verileri altın fiyatlarına bir miktar destek veriyor. Ağustos altın vadeli işlemleri en son, gün içinde artış trendiyle 1.814 dolardan işlem gördü.

Bazı analistler, altın’ın kısa vadede sorun yaşayabileceğini belirtiyor
Piyasa analistleri, enflasyon tehdidinin reel getirileri düşürmesi nedeniyle artan fiyat baskılarının altın fiyatlarını desteklemeye devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Geçen hafta reel getiriler Şubat ayından bu yana ilk kez -%1’in altına düştü. Bununla birlikte, bazı analistler, yükselen enflasyonun Federal Rezerv’i beklenenden kısa sürede faiz oranlarını sıkılaştırmaya zorlayabileceğinden altın’ın da kısa vadede sorun yaşayabileceğini belirtiyor.

Haziran ayındaki Federal Rezerv para politikası toplantısında merkez bankası, güncellenen projelerinde 2023’te faiz oranlarını artırabileceğinin sinyallerini verdi. Bazı ekonomistler, ABD merkez bankasının Ağustos ayı başlarında aylık tahvil alım programında bir indirim açıklamasını bekliyor. CIB kıdemli ekonomisti Katherine Judge, şirketinin 2022’nin ikinci yarısında daha yüksek faiz oranları potansiyeli gördüğünü söyledi. Katherine Judge konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Enflasyondaki bir başka yukarı yönlü sürpriz, tedarik zinciri sorunlarının daha yaygın etkileri olduğunu gösteriyor ve bu faktörlerin güçlü talep karşısında ne kadar çabuk ortadan kalkacağına dair yeni soruları gündeme getiriyor. Nihayetinde, ekonomik durgunluğun bu yıl içinde ortadan kalkması beklenirken, fiyat baskılarının 2022 yılına kadar FED’in o yılın ikinci yarısında faiz oranlarını artıracağını görecek kadar sağlam olması gerekiyor.

Kıdemli ABD ekonomisti: Enflasyondaki artış, beklenenden daha kalıcı görünüyor
Ancak, birçok ekonomist hala yükselen enflasyon tehdidinin geçici olacağını düşünüyor. En son TÜFE verilerine bakıldığında, ikinci el araç fiyatları yıllık %10,5 artarak TÜFE’deki yıllık artışın yaklaşık üçte birini temsil ediyor. Raporun diğer bileşenlerine bakıldığında, gıda endeksi Haziran ayında %0,8 artarak Mayıs için bildirilen %0,4’lük artıştan daha büyük bir artış kaydetti.

Bu arada, enerji endeksi Haziran’da %1,5 artarken, benzin endeksi aya göre %2,5 arttı. Capital Economics’te kıdemli ABD ekonomisti olan Andrew Hunter, enflasyondaki artışın beklenenden daha kalıcı göründüğünü söyledi. Andrew Hunter konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Mal kıtlığı ve yeniden açılıştan kaynaklanan fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının eninde sonunda azalması gerekirken, ücret artışında sürekli bir hızlanmanın çekirdek enflasyonda yalnızca marjinal bir düşüşle sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu yıl ortalama %3’ün biraz üzerinde olan çekirdek TÜFE enflasyonunun gelecek yıl %2.8 olmasını bekliyoruz, bu da FED yetkililerinin beklediğinden çok daha yüksek.

Will Rhind: Yıl sonundan önce kolayca 2.000 dolarlık altın fiyatı görebiliriz
ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayındaki %0,6’lık artışın ardından Haziran ayında %0,9 arttı. Kriptokoin.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere yıllık bazda, manşet enflasyon şu anda %5,4’te. GraniteShares CEO’su Will Rhind, enflasyondan korunma aracı olan altın’ın, enflasyonun bu yıl içinde soğumaması durumunda yükselmeye devam edebileceğini söyledi.

Altın Analisti: Bu Hafta İçinde, Bu Seviyeleri Görebiliriz!
Will Rhind, yeni verdiği bir demeçte, “Sanırım Eylül ayında herkesin tatilden döndüğü yazdan sonra enflasyon rakamlarını yüksek görmeye başlarsak, yıl sonundan önce kolayca 2.000 dolarlık altın fiyatı görebiliriz” dedi. Enflasyon riskinden korunmanın ne olduğu konusunda ise Will Rhind, bir varlığın yüksek enflasyon dönemlerinde diğerlerinden daha iyi performans göstermesi gerektiğini belirtti. Will Rhind konuya yönelik şunları söylüyor:

Bu tanım gereği, hisse senetleri enflasyondan korunma varlığı olarak nitelendirilmiyor. Şu anda, hisse senetleri toparlanıyor, çünkü piyasa bir enflasyon sorunu olduğuna inanmıyor. Enflasyonist bir ortamda hisse senetlerine olan şey, şirketlerin bu enflasyonist maliyetleri geçiremeyecekleri bir noktanın gelmesidir.

Kaynak : SGK Rehberi