Asgari ücret 2022 ne zaman belli olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 asgari ücret görüşmelerinin ilkini dün yaptı. 7 milyona yakın çalışanı etkileyecek yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları dün başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılan toplantıda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil etti. Aralık ayı boyunca yapılacak görüşmelerin sona ermesiyle 2022 yılı için uygulanacak olan zam miktarı belli olacak. Peki, 2022 yılında asgari ücret ne kadar olacak, 4 bin TL mi, kaç para olacak? Asgari ücret hangi tarihte açıklanacak? İşte Asgari ücret görüşmeleri ve 2022 asgari ücret tahmini…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı. Komisyonun ikinci toplantısını 7 Aralık’ta, 3. toplantısını da 9 Aralık’ta yapması planlanıyor. Asgari ücret görüşmeleri sonucunda karar çıkmazsa komisyon, 4. kez toplanacak. Peki, Asgari ücret 2022 ne kadar olacak, 4 bin TL olur mu? 2022 asgari ücret tahmini ve Asgari ücret toplantısı…

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 YILINDA NE KADAR OLACAK, NET ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ?

Asgari ücret 2022 kaç para olacak, sorusunun yanıtı yoğun bir şekilde sorgulanıyor. Asgari ücret enflasyon oranı ile yakın ilişki içerisinde. Zam oranının enflasyonun üzerinde olması bekleniyor.

Enflasyonun yüzde 20’lerde tamamlanması durumunda asgari ücrete yüzde 25 zam gelebileceği tahmin ediliyor. Tahminin doğru çıkması durumunda 2 bin 825 lira olan asgari ücretin yüzde 25 zamla 3 bin 531 liraya yükseleceği anlamına gelir. 706,25 kuruşluk bu artışa büyük oranda evet denilmesi bekleniyor.

Yüzde 25’in üzerinde bir karar alınması durumunda da 3 bin 531 lira da aşılabilir. Asgari ücret kaç TL olacak, sorusunun yanıtı bu tahminin tutması durumunda 3 500-4000 arası olacak.

ASGARİ ÜCRET 2022 VERGİ KALKIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, asgari ücretten gelir vergisi alınmamasına ilişkin çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Üçlü Danışma Kurulu'nun toplanacağı bilgisini veren Bilgin, asgari ücretten gelir vergisi alınmamasına ilişkin soruya, "Bunun üzerinde de çalışıyoruz. Alternatif vergi modelleri ve düzenlemeler var. Bazı vergilerin kalkması için yasal düzenleme gerekirken, bazıları için Cumhurbaşkanımızın onayı gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun vereceği karar da yeterli oluyor" yanıtını verdi.