Dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrasında sıfır araba üretimi yavaşlarken hastalığın bitmesi ile birlikte pazar hareketlenmeye başladı. İkinci el araba alacaklar dikkat! Araba piyasası hareketlenmeye başladı! Fiyatlar yükseliyor..

Dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrasında sıfır araba üretimi yavaşlarken hastalığın bitmesi ile birlikte pazar hareketlenmeye başladı. Özellikle pandemi döneminde sıfır araba üretimleri durma noktasına gelirken bu süreçte ise ikinci el piyasası ciddi derecede artmıştı. Sıfır otomobiller piyasada bulunmaz iken 0 km araç satışları da bu süreçte yüzde 18.5 oranında düşmüştü.

İkinci el araba satışları pandemi döneminde ciddi derece de artarken 0 km araç satışları ise bu süreçte bulunabilirlik sorunu ile karşı karşıya kalmıştı. Vatandaşlar yeni model araç almakta zorluk çekerken, Türkiye'de enflasyonun artması ile birlikte araba piyasaları her geçen gün yükseliyor. Korona virüs hastalığının da bitme noktasına gelmesi ile birlikte sıfır otomobil üretimleri hızlandı.

İKİNCİ EL ARABA PİYASALARININ DÜŞMESİ BEKLENİYORDU!

İkinci el araba piyasalarının sıfır araba üretimlerinin artması ile birlikte düşmesi beklenirken bahar aylarının gelmesi ile birlikte araba fiyatları yükselmeye devam ediyor. Özellikle bahar aylarında hareketlenen otomobil piyasaları sonrasında vatandaşlar ikinci el araba almakta bile zorlanmaya başladı.

NİSAN AYINDA 2.EL ARAÇ SATIŞLARI YÜKSELDİ!

Mart ayına göre nisanda ikinci el araç satışlarında yaklaşık yüzde 12’lik artış görüldü. Artan enflasyon ve kurlardaki hareketlilik ile satışlar artsa da tüketici, cebine uygun araçlara yöneliyor.

Sıfır otomobil fiyatları geçtiğimiz aylarda kur güncellemesi yaparken vatandaşların ilk tercihleri ikinci el otomobil olmaya başladı. Bu süreçte ise artan ikinci el araba piyasalarında düşüş beklenirken satışlar devam ediyor.

Vatandaş artan fiyatlar sonrasında "daha da yükselecek" korkusu ile birlikte fiyatları artsa dahi ikinci el araçlara olan ilgisini düşürmedi.

"SIFIR ARAÇ TEMİNİNDE SIKINTILAR VAR"

Sıfır otomobilde; çip krizi, lojistik ve ham madde temininde yaşanan sıkıntıların halen sürdüğünü de belirten 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, “Sıfır araç temininde sıkıntılar yaşanıyor. Fiyatların artışında bulunurluk faktörünün de payı var. 2022 yılının başından bu yana araç fiyatları ortalama yüzde 20 oranında arttı.