Kredi notu öğrenme.

Bankalardan kredi çekmek, kredi kartı almak isteyen vatandaşlar, kredi notlarının kaç olduğunu öğrenmek istiyor. Kredi notuna göre vatandaşlara kredi çıkıyor ya da kredi kartı veriliyor. Kredi notu düşük olan vatandaşlar ise bankaların birçok kampanyası ile ürünlerinden faydalanamıyor. Peki kredi notu nedir? Kredi notu nasıl öğrenilir? Kredi notu yükseltmek için ne yapılabilir? Soruların cevapları yazımızda.

KREDİ NOTU NEDİR?

Bankaların bir kişiye ya da kuruma kredi verirken dikkate aldığı puana denir. Kredi notu yüksek olan vatandaşlara krediler, kredi kartları en üst limitlerden ve en hızlı şekilde verilir. Kredi notu düşüş olan vatandaşlar ise bankaların sadece bazı hizmetlerinden, ürünlerinden faydalanabiliyor. 

Kredi notu belirlemede 4 bileşen vardır. Bu bileşenler yüzdeye bağlı olup bunların toplamı , sizin kredi notunuzu oluşturmaktadır. 

KREDİ NOTUNUN BİLEŞENLERİ NEDİR?

Kredi notu , Risk merkezi tarafından hesaplanır ve tüm bankalardan alınan verilere göre düzenlenir. Kredi notunun 4 tane bileşeni vardır. Bu 4 bileşene bakılır ve bunların yüzdeleri alınarak toplama yapılır , kredi notu buna göre hesaplanır. 

Kredi notunun bileşenleri ise şu şekilde:

Kredi Kullanım Yoğunluğu -> Etkileme Oranı: %15

- Sık sık bankalardan kredi çeken ve çektiği kredileri zamanında ödeyen bir kişinin kredi notu yükselir. Bankaların tabiri caizse en sevdiği müşterileri olan kredi çekenler ve kredilerini zamanında ödeyenlerin bu davranışları , kredi notuna yüzde 15 etki eder.

Yeni Kredi Açılışları -> Etkileme Oranı: %20

- Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler. Özetle kısa süre önce kreid kullanmışsanız bu da kredi notunuza etki eder ve etki oranı yüzde 20 'dir.

Mevcut Hesap ve Borç Durumu -> Etkileme Oranı: %25

- Müşterinin bankada bulunan heabı , teminatlı ve teminatsız hesaplar, borç bakiyeleri ile borç durumları ve limitleri , kredi notuna yüzde 25 oranında etki eder.

Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları -> Etkileme Oranı: %30

- Geldik kredi  notuna en fazla etki eden bileşene. Bireysel kredi taksitlerinizin ve kredi kartı ekstrelerinizdeki ödeme alışkanlıklarınız, gecikmeye bırakıp bırakmadığınız , zamanında ödemelerinizi yapmış olmanız gibi durumlara bakılır. Borçlarınızı zamanında ödemişseniz , bu kredi botunuza yüzde 30 oranında etki eder.

E DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAMA

E Devlet kapısı üzerinden , risk merkezi kısmından kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun için birkaç aşamayı geçmeniz gerekecektir. Öncelikle aşağıdaki linke gitmeniz gerekecektir.

https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu

Linki kopyalayıp yeni sekmede açtıktan sonra karşınıza çıkan ekranda KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA linkine tıklayın ve kimlik numaranız - e devlet şifrenizle giriş yapın.

Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda bilgileriniz yer alacak. Bu ekranda RAPORU GÖRÜNTÜLE yazan kısma tıklayın.

Daha sonra telefonunuza bir şifre gelecek. Gelen şifreyi ekrana girerek şifreli dosyayı açabilir ve kredi puanınızı öğrenebilirsiniz.

KREDİ NOTU ARTTIRMA

Kredi notunuzu arttırmak için 4 yıl var. Onlar da yukarıda bahsettiğimiz bileşenler. Yukarıda bahsettiğimiz bileşenlerdeki durumları sürekli olarak yapmanız durumunda kredi notunuz yükselecektir.