Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üretilen hardaliyenin tanıtımı yapıldı.

Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üretilen coğrafi işaretli hardaliyenin lansmanı yapıldı. Tanıtım etkinliğinde konuşma yapan Kırklareli Valisi Birol Ekici; bu haftanın Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası olduğunu vurgulayarak, öğrenciler tarafından üretilen hardaliyenin tanıtımını yapmanın onurunu yaşadıklarını belirtti.

Hardaliyenin Trakya’nın milli içeceği olduğunu ifade eden Ekici, "Bugün burada bir ürünümüzün lansmanını yapmanın onurunu ve kıvancını birlikte yaşıyoruz. Hepimizin bildiği üzere hardaliye, Trakya’mızın, özellikle Kırklareli’mizin milli bir içeceği. 20 Aralık 1930 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bu bölgeye yaptığı ziyarette hardaliye ikram edildi. İkram edilen hardaliyeden sonra, bu içeceğin tüm ülke çapında yayılması ve desteklenmesi gerektiğini söylemişti. Bugün Milli Eğitim olarak ilk deneme ürünlerinin yapmış olmanın gurunu yaşıyoruz" dedi.

"Bugün dünyanın en güzel markalarını, en güzel ürünlerinizi üretiyoruz"

Bu yıl 250 kilogram hardaliye üretileceğini söyleyen Ekici, "Bu yıl 250 kilogram hardaliye üreteceğiz ve önümüzdeki yıllarda da meslek lisemiz olarak her yıl 500 kilogram hardaliye üreteceğiz. Burada ürettiğimiz 500 kilogramın çok fazla değeri yok. Çünkü buradaki üretimi eğitim ve öğretim amacıyla yapıyoruz. Esas buradan yetiştirdiğimiz çocuklarımızın yapacağı üretim ve onların milli ekonomiye kendi kazançlarıyla yapacakları katkı çok önemlidir. Hepimiz şu gerçeği bilmeliyiz, bugün eğer ülkemiz 229 ülke ve bölgeye ihracat yapıyorsa ve 250 milyar dolara varan bir ihracatı bugün yakalamışsak bunun arkasındaki bilgi ve üretimi destekleyen Milli Eğitim camiamızdır. Öğretmenlerimiz her gün bu ülkede daha çok üretim, daha çok yatırım olsun diye 19 milyon çocuğumuzu eğitiyorlar; 7 milyon da üniversitede eğitim gören çocuklarımız var. Bunlar Türkiye’yi geleceğe taşıyor ve hepimizin bildiği üzere önümüzdeki yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü. İlelebet yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti’nin bir asrı tamamlanıp, ikinci asrı başlıyor. Bu yüzyılda Türkiye daha güçlü ve dünyada daha bir aktör olmak istiyorsa bu üretimi, yatırımı ve yerli malını desteklemeyi devam ettirmemiz gerekiyor. Bugün dünyanın en güzel markalarını, en güzel ürünlerinizi üretiyoruz. Dünyanın neredeyse tamamına ürün ihraç ediyoruz. Ama bu yeterli mi? Hayır, daha çok üretmemiz gerekiyor. Çünkü bölgemiz ve ülkemiz 3 kıtanın merkezinde ve dünyanın çok seçkin bir bölgesinde" diye konuştu.

Ekici, daha çok üreterek dünyadaki muhtaç olan insanlara daha çok yardım yapacaklarını ifade edip, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen lansmana; Vali Birol Ekici, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan ve okul müdürleri katıldı. Şişelenip satışa hazır olan hardaliyeler, katılımcılara ikram edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, emeği geçen herkese teşekkür etti.