Mobil telefon ve akıllı cihazlar şirketi Mobiltel, halka arz için talep toplayacak. SPK’dan onay alan Mobiltel payları, şirket paylarının yüzde 20,29’luk bölümünü halka arz edecek. Peki, Mobiltel halka arz ne zaman? Mobiltel halka arz talep toplama tarihi ne zaman? Mobiltel halka arz hisse fiyatı ne? Mobiltel halka arz eşit mi? İşte Mobiltel halka arz takvimi!

Mobiltel, 20’inci yılını halka arzla kutlayacak. Mobiltel, şirket paylarının yüzde 20,29’luk bölümünün halka arzı için SPK’dan onay aldı.

MOBİLTEL HALKA ARZ NE ZAMAN?

ürkiye’nin öncü mobil telefon ve akıllı cihazlar şirketi Mobiltel, halka arz için 18-19 Kasım’da talep toplamaya çıkacak.

MOBİLTEL HİSSE FİYATI NE KADAR?

Türkiye’de 33 milyar lirayı aşan mobil telefon ve akıllı cihazlar sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Mobiltel (Mobiltel İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.), 20’nci yılında halka arz ediliyor. Paylarının yüzde 20,29’unun halka arzı için SPK’dan izin alan Mobiltel’in her bir hissesi 1,60 liradan satışa çıkacak.

MOBİLTEL HANGİ YATIRIM ŞİRKETİ ÜZERİNDE HALKA ARZ EDİLECEK?

Mobiltel'in halka arzı için, İnfo Yatırım liderliğinde toplam 31 üyeli aracı kurumun yer aldığı bir konsorsiyum oluşturuldu. Halka arz edilecek şirket paylarının yüzde 60’ı yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi kurumsal ve yüzde %15’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan sonra şirketin halka açıklık oranının yüzde 20,29 olması öngörülüyor. Halka arz sonrası şirketin ortaklık yapısı yüzde 70,24 Aydın Mıstaçoğlu, yüzde 9,46 Mıstaçoğlu Holding ve yüzde 20,29 halka açıkolacak.

“Sabit fiyattan talep toplama” ve “en iyi gayret aracılığı” yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 70’ine karşılık gelen tutarı finansal borç ödemelerinde, yüzde 30’u ise şirketin büyüme hedefleri ve işletme sermayesi ihtiyacı için kullanılacak. Ortakların 6 ay boyunca hisse satmama ve şirketin bir yıl boyunca bedelli sermaye artırımı yapmama taahhüdü ile gerçekleştirilecek halka arzda yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcıların yanı sıra yurtdışı kurumsal yatırımcılar da hedefleniyor.

MOBİLTEL HAKKINDA

Mobiltel 2020 yılını 1,8 milyar TL gelir ve 377,6 milyon TL net karla, 2021 yılının ilk altı ayını ise 980,6 milyon lira gelir ve 76,1 milyon lira net karla kapattı. Haziran 2021 itibarıyla Türkiye cep telefonu pazarında adet bazında yüzde 5,8, ciro bazında ise yüzde 3,5 pazar payı bulunan Mobiltel, Bilişim 500 araştırmasına göre sektörün en büyük beş şirketi içinde yer alıyor.


Halka arzla ilgili olarak Mobiltel’den yapılan açıklamada, şirketin 847 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 178 milyon TL artışla 1 milyar 25 milyon TL’ye yükseltilmesi, bununla birlikte mevcut ortak Aydın Mıstaçoğlu’nun sahip olduğu 30 milyon adet payın ortak satışı yoluyla olmak üzere, toplamda 208 milyon adet payın halka arz edilmesinin planlandığı belirtildi. Mobiltel, kendi faaliyet alanında halka açık ilk şirket olacak.
Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) Haziran 2021 raporuna göre, Türkiye’de aktif mobil telefon sayısı 77,6 milyon adede ulaştı. Bu rakam, 9 yaş üstü nüfus içerisinde yüzde 109,4 kullanım oranına denk geliyor. 2011 yılında 3G ve 2016 yılında 4,5G’nin devreye girmesi, mobil telefon kullanımında önemli sıçramaları da beraberinde getirdi. 2018-2020 arasında yaşanan fiyat artışları, taksit sayısındaki kısıtlamalar ve Covid-19 salgınının etkilerine rağmen mobil telefon pazarında satılan yeni ürün sayısında önemli bir düşüş yaşanmadı. Pazar, adet bazında son üç yıldır yatay seyir izlemesine rağmen fiyat bazında yüzde 39 oranında büyüme gösterdi. GFK verilerine göre, 2018 yılında 24,3 milyar TL olan mobil telefon pazarı büyüklüğü 2020 yılında 33,8 milyar liraya ulaştı. Bu yılın ilk altı ayında ise 17,3 milyar TL’lik bir satış hacmi yakalandı. Her yıl yaklaşık 1 milyon yeni cep telefonu kullanıcısının eklendiği Türkiye pazarında 6 yeni cep telefonu fabrikasının faaliyete geçmesi, Covid-19 etkilerinin azalması ve gelecek dönemde 5G teknolojisinin hayata geçmesi ile hızlı bir büyüme trendine dönülmesi bekleniyor.

2001 yılında Motorola’nın Türkiye distribütörü olarak kurulan Mobiltel, 2003 yılında Siemens Mobile, 2005 yılında ise Türkiye’nin en büyük mobil operatörü Turkcell’in distribütörlüğünü üstlendi. 2010 yılından bu yana ise Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon operatörü Türk Telekom Grubu’nun distribütörlüğünü sürdürüyor. Mobiltel’in marka portföyünde dünyanın önde gelen mobil ve akıllı cihaz üreticileri olan Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo, RealMe, Huawei, Honor, Poco, TCL, Sony, LG, Alcatel, Infinix, Tecno, Zyxel, ZTE, TPLink, JBL, Jabra, General Mobile, Reeder, Casper, Omix, Hometech, S-Link, Soultech gibi global ve yerli markalar da yer alıyor. Şirket, Türkiye’de Türk Telekom bayilerinin yanı sıra, mobil telefon satan GSM bayileri, elektronik ürün zincir mağazaları, süpermarketler, hipermarketler ve elektronik pazaryerleri ile de doğrudan çalışıyor.

Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Mobiltel Turizm Yatırım A.Ş.’nin ise Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Bishkek Park AVM, Prime Suites Residence ve Sheraton Bishkek Otel’i bünyesinde bulunduran Bishkek Park LLC’de yüzde 96,27 payı bulunmakta. Kırgızistan’ın en büyük gayrimenkul yatırımı olan Bishkek Park AVM, günde ortalama 20.000’e yakın ziyaretçiyi ağırlıyor.