İşte Sıfır araç ve ikinci el piyasasının akıbetiyle ilgili olarak Piyasanın en yetkili isimlerinden Setaç AUTO  Genel Müdürü Sertaç ELAMAN'ın önemli açıklamaları.

ÖTV indiriminin bitmesiyle İkinci el Piyasası yazın hareketlenmişti. Şu an durum Nedir?

30 Haziran 2019'da son bulan ÖTV teşvikiyle birlikte ikinci el otomobil satış fiyatlarında artış yaşandığını Sertaç Auto  Genel Müdürü Sertaç ELAMAN, İkinci el otomobil fiyatları sıfır otomobillerin aşırı pahalanması sonrası tüketicinin ilgi odağı olduğunu söyledi.

Sıfır araç satışlarını etkileyen faktörler neler?

Sıfır araç satışlarını etkileyen üç temel faktörün olduğuna dikkat çeken Bilaloğlu, 'Birincisi; araçların fiyatları.Tabii ki bu fiyatlara doğrudan döviz kurlarının seviyesi, vergiler ve fiyat politikalarının etkisi var. Bütün bu maddeleri fiyat olarak ele alıyorum. Yani anahtar teslim fiyatı.

İkinci büyük etken; gelir seviyesi, para biriktirme durumu ve oranı, işsiz kalma durumu doğrultusunda tüketicinin geleceğe nasıl baktığını konuları yer alıyor. Bunları aynı zamanda tüketici güven endeksinde de görmekteyiz.

Üçüncüsü ise; potansiyel alıcıya ulaşmakta olan araçların finansman imkan durumudur. Bu üç ana faktör genel olarak toplam pazarı yani sıfır araç satışını büyütür ya da ufaltır' dedi.

Faiz İndirimi Piyasaları Nasıl Etkiledi?

'Merkez Bankası'nın yapmış olduğu faiz indirimi bizim açımızdan baktığınızda çok doğru yönde bir adım niteliğinde' dedi ve şunları söyledi: 'Aaylık araç finansman gideri yüzde bir civarına indiğinde toplam pazar büyüme eylemine geçiyor. Şu an büyüme yönünde ilerlemekteyiz. Bu finansman imkânı sadece Merkez Bankası'nın faizi değil, aynı zamanda otomobil markalarının yaptıkları kampanyayla faize destek vermesi ile de uygun duruma gelebilir.

Nihayetinde tüketicinin cebinden çıkan paraya bakmak burada baz alınması gereken temel unsur. Bu uygun noktaya gelmek için merkez bankasının yapmış olduğu faiz indirimi sektör için çok pozitif yönde bir adım'

Faiz indiriminin ikinci el otomotiv sektörü satışlarına da etkisinin pozitif olacağına vurgu yapan ELAMAN, 'Tabii ki araç markasından markasına göre markaların uyguladıkları fiyat ve satış politikaları kapsamında değişiklik arz edebilir. Ama birinci el araç satın alan müşterilerin büyük bir kısmı neredeyse yarısından fazlası; herhangi bir aracı takasa getirip birinci el araç satın almakta. Tabii ki bu takas işlemi başladığında bu durumun da ikin el araç satış pazarına etkisinin olumlu yönde olacağı netçe görülür' diye konuştu.

Sıfır Araç Satışları İkinci El Piyasasını Nasıl Etkiledi?

Sıfır araç piyasasındaki kur değişimlerinden yeni ÖTV zammı gibi uygulamalara, ikinci el araç piyasasındaki fiyatları belirleyen faktörler çok çeşitli. Örneğin 2020 ÖTV zammından ikinci el araçlar etkilenmeyeceği için ikinci el piyasasında canlılık olması bekleniyor. Ayrıca piyasa koşulları dönemsel ve günlük hareketlerden etkileniyor olsa da sizin ne zaman bir arabaya ihtiyacınızın olduğu da önemli bir parametredir.

Araba Almak İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

İkinci El Araba Almak İçin En Uygun Zaman

Avantajlı fiyatlarla ikinci el araba satın almak istiyorsanız acele etmeyin ve ikinci el otomobil piyasasını dikkatle inceleyin. Fakat acilen bir otomobile ihtiyacınız varsa piyasa koşullarını incelemeniz size fayda sağlamayabilir. “Benim acelem yok, en doğru zamanı bekleyebilirim.” diyorsanız ikinci el araba almak için en uygun dönemlere dair ipuçlarımızı inceleyebilirsiniz:

·         Bayram öncesi dönemler genellikle insanların en az bir haftalık seyahat planı yaptıkları ve bu sebeple de araca ihtiyaç duydukları özel zamanlardır. Bayram öncesi dönem; ziyaretlere yeni arabasıyla gitmek isteyenlerin, bayram tatiline kendi aracıyla çıkmak isteyenlerin ve tatilden dönerken yanında getireceği eşyaları hava yoluyla ya da otobüsle taşımanın güçlüğünü hesaba katanların ikinci el piyasasına yöneldiği dönemdir. Yani otomotiv piyasasında fiyatlar, talebin artmasıyla yükselebilir. Bu yüzden bayram sonrası dönemlerin araba almak için uygun zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.

·         İkinci el otomotiv piyasası dönem dönem yapılan vergi indirimlerinden de etkilenir. Bu indirimler, yürürlüğe girmelerinden yaklaşık iki hafta sonra piyasaya yansımaya başlar. Uygun fiyatla ikinci el araba almak için söz konusu indirimleri takip edebilirsiniz.

·         Kesin bir sonuç vermemekle birlikte yıllar bazında yapılan istatistikler gösteriyor ki ülkemizde ocak-nisan arası dönem ikinci el piyasası biraz durgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el araba almanın daha fazla mümkün olduğu bir dönem sayılabilir.

·         Yine otomotiv sektörünün uzun yıllar deneyimlediği üzere zorlu hava şartlarının olduğu dönemlerde de ikinci el piyasasında bir durgunluk yaşanır. Bu dönemlerde araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el araba almak daha fazla mümkün olabilir.

·         Bir diğer görüşe göre ise 2. el araba almak için en iyi zaman yaz ya da sömestir tatili dönüşüdür. Genellikle aileler çocukları ile daha çok vakit geçirdiği için araç piyasasında durgunluk yaşanabiliyor. Bu nedenle de ikinci el araçlar daha ucuza satılabiliyor.