Ülkemizde her ilde yüzlerce mağazası olan ŞOK marketler zincirinin sahibi Murat Ülker, son zamanların en çok konuşulan isimler arasında bulunuyor. Özellikle market fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışlarından sonra gündeme gelen Murat Ülker’in kim olduğu da sıklıkla araştırılıyor. Raflarında birçok markanın yanında kendi ürünlerini de bulunduran ŞOK market zincirinin sahibi Murat Ülker kimdir? Murat Ülker serveti ne kadar?

Murat Ülker, ŞOK marketler zincirinin sahibi ve aynı zamanda Ülker’in çatı şirketi olan Pladis’in yönetim kurulu başkanıdır. Marketlerdeki fahiş fiyatların sıklıkla tepki çekmesinden sonra gündeme gelen Murat Ülker, vatandaşlar tarafından merak edildi. Ülker, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada artan fiyatlar yüzünden marketlerin suçlanmasını eleştirmişti. Peki, Murat Ülker kimdir? Murat Ülker’in serveti ne kadar?

MURAT ÜLKER KİMDİR?

Murat Ülker, 1959 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ülker, Kırım Aluşta asıllıdır ve ailesi "Devletler" adıyla bilinirdi. Babası Sabri Ülker de, 1920 yılında Aluşta'nın Korbek köyünde doğmuştur. Aile Sovyetler Birliğinin kurulması ile birlikte müslümanlara yapılan baskı nedeniyle 1929'da İstanbul’a göç etti.

1940'lı yıllarda babası Sabri ve amcası Asım'ın girişimciliği ile temelleri atılan şekerlemecilik işi, 1944'te ürettikleri bisküviye Ülker adını vermeleri ile gelişerek devam etmiş, daha sonra Yıldız Holding'e dönüşmüştür.

Bu arada, markaları Ülker namıyla iş çevrelerinde tanındıklarından dolayı iltibasları gidermek için 1954'te ailenin evvelce Berksan olan soyadı değiştirilmiştir.

Murat Ülker, Sabri Ülker'in 3 çocuğunun en küçüğüdür. Tıp doktoru Prof. Asaf Ataseven'in kızı Betül Ataseven ile evlidir. Yahya (d.1993) ve ikiz Mustafa ile Fatih (d.2000) adlı üç oğlu vardır.

Yahya, Koç Üniversitesinde ekonomi-işletme bölümünde okumaktayken; Mustafa, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi'nde ve Fatih Özel Sev Amerikan Koleji'nde, eğitim görmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile liseden sınıf arkadaşı olan Murat Ülker, ayrıca yeğeni Ahmet Özokur ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kızı Sefure evlenmiş fakat 12 Mayıs 2015'te Ahmet Özokur ve Sefure Davutoğlu çifti tek celsede boşandı.

Spora, özellikle basketbola ilgi ve desteği ile tanınan Murat Ülker, 1993'te Ülkerspor Basketbol Kulübü'nün kurulmasında faal bir rol oynamıştır.

ŞOK MARKETLER KİMİN?

ŞOK market, 1995 yılında Koç Holding bünyesinde Migros Ticaret A.Ş. tarafından kuruldu. Migros döneminde sırasıyla 2000 yılında 291, 2005 yılında 311, 2009 yılında 980, 2010 yılında 1254 ŞOK market mağazası açılmıştır.

2011’in Ağustos ayında Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alınan ŞOK, satışla birlikte konseptini tamamen yenilemiş ve mağazalarını baştan sona değiştirmiştir.

Murat Ülker, bir dönem önce Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunuyordu. Daha sonra görevini Ali Ülker’e devreden Murat Ülker, hala Yıldız Holding Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almaktadır.

MURAT ÜLKER’İN SERVETİ NE KADAR?

2015 itibarıyla Forbes'in yaptığı araştırmaya göre Murat Ülker, $4.4 milyar servetiyle Türkiye'nin 1., dünyanın ise 369. zengin ismi oldu.
2017 itibarıyla Forbes'in açıkladığı "En Zengin 100 Türk" listesinde de 3.7 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin 1. zengin kişisi olarak açıklandı.
2018 itibarıyla Forbes'in açıkladığı "En Zengin Türkler" listesinde 4.8 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin 1. zengin kişisi olarak açıklandı.
2021 itibarıyla Forbes'in açıkladığı "En Zengin Türkler" listesinde 6.3 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin en zengin kişisi olarak açıklandı. Dünyanın ise en zengin 421. Kişisi unvanını aldı.