Küresel hisse piyasaları cuma günü Trump'ın COVID-19 testinin pozitif çıkmasının ardından düşüşe geçti ve ABD başkanlık seçimlerine sadece 32 gün kala yatırımcılar güvenli liman altın ve Japon yenine yönelmeye başladı. Son iki ayın en iyi haftasını kaydeden altın, cuma günü tekrar 1.900 dolar/ons düzeyinin üzerine çıktı ve uzmanlar hisse piyasalarında olası bir satış dalgası endişesi nedeniyle altının önümüzdeki günlerde endişelerden destek bulacağını öngörüyor. ABD'de onaylanacak yeni bir paket ise uzmanlara göre altında tekrar bir rallinin önünü açabilir. Güneli liman para birimlerinden Japon Yeni de dolar endeksi Trump belirsizliği ve COVID-19 vakalarındaki artışla güçlendiği halde, dolar karşısında değerleniyor. Dolar endeksi dün TSİ 14:30 itibariyle 94,0 düzeyinin üzerine kadar çıktığı halde dolar/Japon yeni paritesi gün içinde 105,0 düzeyinin de altına indi.

Kanada'nın en büyük bankalarından CIBC, doların dördüncü çeyrek sonunda yen karşısında 103'e gerileyeceğini, 2021 ilk çeyreğinde ise 101'e kadar düşebileceğini öngörüyor.

'Trump kötüleşirse teknolojide satış başlar'

RJO Futures Kıdemli Piyasa Stratejisti Bob Haberkorn ise güvenlik arayışının doları destekleyeceği değerlendirmesini yapıp "İşlemciler hisse piyasalarında bir satış dalgası başlamasından endişeli görünüyor" diyor. Baird yatırım stratejisti Willie Delwiche, başkanın sağlığı tehlikeye girerse piyasaların silkelenip atabileceğinden çok daha büyük bir belirsizlik doğacağını öngörüyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor: "Eğer şu an insanlar endişelenmeye başlarsa piyasalara yansıması muhtemelen teknoloji ve dev şirketler gibi kalabalık işlem piyasalarında görülecektir." Geçen ay BofA Global Research tarafından gerçekleştirilen bir ankette fon yöneticilerinin yüzde 80'i teknoloji hisselerindeki yatırımın 'en kalabalık' işlem piyasası olduğunu söyledi. Yüzde 80'in, bu ankette bu değerlendirmeyi yapan fon yöneticilerinde görülmüş en yüksek oran olduğu belirtiliyor. Oxford Economics verilerine göre, ABD'nin en büyük beş şirketinin toplam piyasa değeri artık S&P 500 endeksinin yüzde 25'inden fazlasına denk geliyor.


MUFG: Biden zaferi hisseleri düşürmeyebilir

Japonya'nın en büyük bankası MUFG, önceki gün yayımladığı müşteri notunda kurumlar vergisini artıracağı beklentisi nedeniyle demokrat aday Joe Biden'ın seçimi kazanmasının hisseleri düşüreceği görüşünün doğru olmayabileceğini söylüyor. Banka "Evet kurumlar vergisi muhtemelen artar ancak demokratlar Senato'yu da alırsa, daha büyük mali teşvik paketleri daha hızlı geçer" değerlendirmesini yapıyor. OANDA Avrupa kıdemli piyasa analisti Craig Erlam ise yatırımcıların son dönemde belirli bir adayın kazanmasına ilişkin beklentilerle değil belirsizlikten kaçma eğilimiyle işlem yaptığını belirterek şu ihtimali hatırlatıyor: "Piyasalar ayrıca yeni bir destek paketinin onaylanmasına da dikkat kesilmiş durumda. Yeni paket gelirse belirsizliğin en azından bir kısmı bertaraf edilir." Trump'ın hastalığına rağmen CBOE Volatilite Endeksi 3 Kasım sonrasında volatilitenin artacağı beklentilerine işaret ediyor, bu da ihtilaflı bir seçime yönelik endişelerin sürdüğüne işaret ediyor.

HİLAL SARI

Dünya