Bu Kanunun genel hükümleri diğer kanunlardaki kabahatler hakkında da uygulanır. Kabahatler Kanununda sayılan fiillerin dışında diğer Kanunlarda da idari para cezası verilmesi gereken fiiller yer aldığından bu Kanunlarda belirtilmiş olan fiiller hakkında da idari para cezası verilmektedir.

Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla çıkarılan kabahatler kanununa riayet edilmediği durumlarda uymayan vatandaşlara maddi cezalar uygulanıyor. Bu kanunlar sayesinde toplumda düzenin sağlanması ve devamlılığının sürmesi sağlanıyor.5326 sayılı Kabahatler Kanununda ve idari yaptırımlar içeren özel Kanunlardaki önemli ve yoğun sıklıktaki değişiklikler gerek Kabahatler, gerekse özel kanunların tekrar gözden geçirilmesini ve değişikliklerin metne işlenmesiyle birlikte uygulanma biçimlerinin de yeniden yorumlanmasını zorunlu kılmıştır.

Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu, kanunda açıkça tanımlanabileceği gibi; kanunun kapsam ve koşulları bakımından belirlediği çerçeve hükmün içeriği, idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle de doldurulabilir. Kabahat karşılığı olan yaptırımların türü, süresi ve miktarı, ancak kanunla belirlenebilir.

26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun zaman bakımından uygulamaya ilişkin hükümleri kabahatler bakımından da uygulanır. Ancak, kabahatler karşılığında öngörülen idarî yaptırımlara ilişkin kararların yerine getirilmesi bakımından derhal uygulama kuralı geçerlidir. Kabahat, failin icraî veya ihmali davranışı gerçekleştirdiği zaman işlenmiş sayılır. Neticenin oluştuğu zaman, bu bakımdan dikkate alınmaz.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yer bakımından uygulamaya ilişkin 8 inci maddesi hükümleri, kabahatler bakımından da uygulanır. Ancak, kanunlarda aksine hüküm bulunan haller saklıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta müdürlüğü, hangi kabahatlere 2019 yılında ne kadar ceza verileceğini belirledi.2020 Yılında uygulanacak Kabahatler Kanunu ve 1608 Sayılı kanun para cezası miktarları yeniden değerleme oranına göre hesaplanmıştır.

2021 İdari Para Cezaları Ne Kadar?

İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir. Fakat bazı kurumların verdiği idari para cezaları, cezayı veren kurum tarafından bizzat tahsil edilmektedir.