Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu’ya açılan kapısı olan Çorum İli'nin Çorum (merkez), Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu, Uğurludağ gibi ilçeleri bulunmaktadır.

Kuzu Tandır İçin Malzemeler

1 adet kemikli veya kemiksiz kuzu kol
4-5 adet tane karabiber
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Kekik
Tuz

Eti yıkadıktan sonra biraz süzülmesi için süzgeçte bekletin. Etin birkaç yerine bıçakla çizik atın, eti bütün olarak kullanın. Pişireceğiniz tencereye alın. Önce harlı ateşte biraz altüst edin ve kapağını kapatın kaynamaya başlayana kadar bekleyin. Daha sonra ocağın en küçük gözüne ve en düşük derecesine getirin. İçine birkaç top tane karabiber ve 1 adet bütün kuru soğanı ekleyin. Aynı şekilde sarımsakları da kabuklarını soyun bütün olarak tencereye alın. Et yavaş yavaş pişecek ve bıraktığı suyu çekecek. Suyunu iyice çekince kendi yağında biraz kavurun tane karabiberleri, soğanı ve sarımsakları alın tuz serpiştirin. Et piştikten sonra kemikli ise kemiklerinden ayırın. Kemiksiz ise servis edeceğiniz zaman birer kişilik olarak porsiyonlara ayırın yanında pilav ile servis edin.

Yaprak içi Aşı İçin Malzemeler

Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yarma
Yarım su bardağı börülce
Yarım su bardağı bakla
Yarım su bardağı yeşil mercimek

Tiritli suyu İçin;

Et suyu
1 adet kuru soğan
yemek kaşığı domates salçası
Bolca kırmızı pul biber
Karabiber
3 su bardağı su
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yeşillikleri;

3 adet yeşil soğan
6-7 dal taze nane
Biraz maydanoz
Biraz dereotu

Servis için;

Asma yaprağı 25-30 adet

İlk önce nohutu, börülceyi, baklayı bir gün önceden ıslayın. Islanmış kuru bakliyatlarımızdan nohut ve börülceyi haşlamaya alalım. Biraz haşlandıktan sonra baklayı da ekleyip haşlamaya devam edelim. En son yeşil mercimek de ekleyip haşlayalım. Haşlandıktan sonra suyunu süzelim. Bir başka tencerede tiritli su İçin;Tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile soğanlarımızı kavuralım. Kavurduktan sonra domates salçamızı ve baharatlarımızı koyalım. Et suyumuzu da ekleyelim. Yarım su bardağı yarmamızı da yumuşayana kadar kaynatalım. 3 su bardağı suyu da ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatalım. Altını kapattıktan ince ince kıydığımız yeşillikleri tiritli suya katalım. Tiritli suya en son haşladığımız bakliyatları da koyup bir taşım kaynatalım. Asma yaprağı ile servis edelim.

Pastırmalı Madımak İçin Malzemeler

1 kilo madımak
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 5 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı pirinç
7-8 dilim pastırma
Tuz
Karabiber
Az kimyon

Soğan sarımsak kavrulur doğranmış pastırma eklenir, kavrulur. Salçalar eklenir, kavrulur. Madımak eklenir tuz karabiber kimyon eklenir. Suyu eklenir. En son pirinç eklenir. Düdüklünün kapağı kapanır. 30-35 dk da hazır. Biz üstüne sarımsaklı yoğurtla seviyoruz. 

Söbelek Dolması İçin Malzemeler

10 adet söbelek mantarı (eşit boyda)
Yarım su bardağı bulgur
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 büyük domates
2 yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı inek tereyağı
Tuz
Biber

Mantar 10 dakika kaynatılır. Soğan tereyağında kavrulur. İnce kıyılmış domates ve biberler eklenir, biraz daha çevrilir. Salça, bulgur ve kalan malzeme eklenir. Harç mantarlara doldurulur, az su ile ve çok kısık ateşte pişirilir. Sıcak olarak, üzerine tereyağı gezdirilip servis edilir. 

Çorum Mantısı İçin Malzemeler

İstediğiniz miktarda kıyma
2 yemek kaşığı tereyağ
Hazır mantı
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Bi miktar su
tatlı kaşığı nane
1 2 tatlı kaşığı pul biber
Yoğurt
2 diş sarımsak

Öncelikleri tencereye kıymayı ve tereyağını alıp iyice kavuralım. Üzerine salça ve tuzumuzu ekleyelim. 4-5 bardak kaynar suyumuzu üzerine dökelim. Su kaynayınca mantımızıda ekleyelim. Mantı istediğimiz yumuşaklığa gelince kapatalım ve kıymayla beraber mantımızı servis tabağına alalım. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim. Onun üzerine kızarttığımız de nane yağ ve pul biberi karışımını döküp servis edelim ama servisi hazırlarken 10 dk içinde oturup yemezse kuruyabilir taze taze yemek için yemeye yakın servis yapınız.

Yırtma Aşı İçin Malzemeler

1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 (yarım) limon suyu
1. 5 litre kaynamış su
1 yemek kaşığı salça
Taze asma yaprağı
2 yemek kaşığı yarma
10-12 dal maydanoz
6-7 dal dereotu
Tuz
Pul biber

Öncelikle soğanımızı küçük küçük doğruyor ve sıvı yağda soteliyoruz. Kavrulan soğanımızın üzerine salçayı koyup karıştırıyoruz ve sıcak suyunu ekliyoruz. Elimizle küçük parçalara böldüğümüz ve sonrasında yıkadığımız asma yapraklarımızı ve yarmamızı atıyoruz kaşıkla bir tur karıştırıp yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiyoruz. Pişen yemeğimizin üzerine doğranmış dereotunu, maydanozu, çeyrek limon suyunu ve baharatlarını atıyoruz. Bir kaç taşım kaynatıp servise sunuyoruz. İsteyen üzerine sarımsaklı yoğurtta dökebilir. 

Keşkek İçin Malzemeler

1 su bardağı keşkeklik buğday (Aşurelik)
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı fasulye
Yarım kilo tavuk göğüsü
1 adet orta boy soğan
1, 5 yemek kaşığı salça
1 tane tavuk bulyon
Tuz ve pul biber

Üzeri için:

Tereyağı
Toz kırmızı biber

Yarım su bardağı nohut yarım su bardağı fasulye 1 gece önceden suya ısladım. Ertesi gün 1 soğanı yağda kavurdum 1 yemek kaşığı salça ekledim. 1 su bardağı keşkeklik buğdayı yıkayıp içine koydum. Ben haşlanmış tavuğu keşkek pişince içine koyup karıştırdım siz içine isteğinize göre tavuk veya kemikli et koyabilirsiniz. Sonra ısladığım nohut ve fasulyeyi içine koydum. Tuz ve pul biber isterseniz bir tane bulyon atın üstünü 4 parmak geçecek kadar su koydum. Düdüklü kaynamaya başladıktan sonra 45 dk 1 saat arası kısık ateşte pişti düdüklüyü açınca isterseniz tahta bir kaşıkla biraz ezer gibi karıştırın daha kıvamlı oluyor. Servis yapacağım zaman da tereyağ eritip içine kattığım toz kırmızı biber karışımını tabakların üstüne gezdirdim.

İskilip Dolması İçin Malzemeler

1 Kilo Akçeltik pirinci 
3 Kilo kemikli dana eti (antrikot veya kontfille bölümleri) 
300 gram tereyağ 
1 Su bardağı zeytinyağı
2 Orta boy kuru soğan
500 Gram iri kaya tuzu 
1 Çay kaşığı karabiber
''Ca” adını verdiğimiz bez torba 

Kazan Eti Sosu İçin 

Bir yemek kaşığı tereyağ 
Bir yemek kaşığı zeytinyağ
Bir soğan
Tuz 

500 gram iri tuz 3 litre su ile kaynatılır.Kaynarlığı savrularak giderildikten sonra pirinç ıslatılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar tereyağ ve zeytinyağ ile iyice kavrulur. Karamelize rengi alınca pirincin ölçüsüyle bire bir ölçek su verilir. Su kaynayana kadar pirinçler tuzlu sudan akıtılarak nişastası kalmayacak şekilde iyice yıkanır. Kaynayan suyun içerisine pirinç ilave edilerek salma pilav pişirilir. Pirinçler diri kalacak şekilde ocaktan alınarak, ara ara karıştırılıp, iyice soğutulur. “Ca” denilen özel torbaya soğuk pilav doldurulur. Dolma kazanının dibine tereyağı ve zeytinyağı konarak etler çok az kızartılır. İçerisine tuz ve iki parçaya ayrılan soğan ile etlerin üzerini bir parmak aşacak şekilde su ilave edilir. Kazanın içine saçayağı konur ve üzerine de tepsi ters kapatılır, önceden yarım pişirilen pilav ile doldurulan “ca” torbası tepsinin üzerine konur. Parşomen kağıdı ile torbanın etrafı örtülür. Kazanın kapağı kapatılıp bir tek buhar deliği bırakılarak etrafı hamurlanır. İskilip Dolması’nın pişme süresi miktara göre değişir. Büyük dolma kazanlarının pişmesi 13 saati bulurken, bu tarifimizde ki miktar az olduğu için 4 saat kısık ateşte pişirmek yeterlidir. Kazan açılınca “ca” torbası alınarak dolma boşaltılır, biraz et suyu ile terleme yapılır. Lenger dediğimiz sunum kabına alınan dolmanın üzerine kazandan çıkartılan iri didilmiş etler yerleştirilip; üzerine biraz et suyu gezdirilir, üzerine tercihen karabiber serpilir. Dolmadan önce şehriye çorbası, dolma ile birlikte sirke salatası ve sonrasında helva ile birlikte servis edilir.

Hingel Mantısı İçin Malzemeler

Hamuru için;

1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;

4-5 adet patates (büyük boy)
1 tatlı kaşığı tuz
Kırmızı biber, karabiber

Sosu için;

1 kase yoğurt
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ (isteğe göre azaltılabilir)
Kırmızı biber

Patatesleri soyarak haşlanmaya bırakalım. Hamur için un karıştırma kabına alalım ve ortasını açarak yumurtayı kıralım. Tuz ilave edip azar azar su dökelim ve sert bir hamur elde edelim. Hazırladığımız hamuru nemli bezle örterek bir süre dinlendirelim. Bu arada haşlanan patatesleri ezip içine tuz ve baharatları ilave ederek hazırlayalım. Dinlenmiş hamuru 2 parçaya bölelim ve bir parçayı merdane yardımıyla açalım. Açtığımız hamurdan eğer yuvarlak kalıbınız yoksa çay bardağı ile keselim. Elde ettiğimiz yuvarlak parçalara 1 tatlı kaşığı patates koyarak uç kısımlarını birleştirip resimde ki gibi diğer uçları birbirine yapıştıralım ve tüm hamur için aynı işlemi yapalım. Kaynayan bol su da (büyük tencere iyi bir seçim olacaktır) yaklaşık 40 dk ara ara karıştırıp kontrol ederek pişirelim. Bu arada yoğurt bir miktar su ile açılıp boza kıvamına getirildikten sonra sarımsak sıkılıp hazır edilir. Süzdüğümüz hingelleri servis tabağına alarak önce yoğurt ardından yaktığımız kırmızı biber dökülüp servis edilir.