ABD basını, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katillerinin kullandığı özel jetlerin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kontrolündeki bir şirkete ait olduğunu iddia etti.

ABD hükümetinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporları açıklayacağını duyurmasının ardından ülke basınında yeni iddialar ortaya atıldı. ABD merkezli medya kuruluşu CNN’de yer alan haberde, “çok gizli” dava dosyalarına ulaşıldığı ve Kaşıkçı’nın katilleri ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında yeni bir bağlantının tespit edildiği öne sürüldü. CNN’in iddiasına göre, Kaşıkçı’nın infaz timi, Prens Salman’ın kontrolündeki Sky Prime Aviation’a ait 2 özel jeti kullandı. Söz konusu şirketin cinayetten yaklaşık 1 yıl önce Prens Selman’ın kontrolüne geçtiği belirtildi.

Kanada’da bir davayla bağlantılı çok gizli olarak sınıflandırılan belgelerin Suudi bir bakan tarafından imzalandığı öne sürüldü. Habere göre, belgeler hava yolu şirketinin mülkiyetinin 2017 yılı sonlarında 400 milyar dolarlık ulusal varlık fonuna aktarılması talimatının verildiğini ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan’ın ulusal varlık fonu ise Veliaht Prens Selman tarafından yönetiliyor.

Washington Post köşe yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı,2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda katledilmişti. Riyad, cinayete karışan 8 şüpheliyi hapis cezasına çarptırmıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüşme yapacak.