Kışın sonundaki en soğuk günler olarak bilinen kocakarı soğukları, baharın müjdecisi olan mart ayının ortalarında buz gibi bir soğuk getiren doğa olayı olarak bilinmektedir. Kocakarı soğukları geçmişte yaşlılarımızın kullandığı deyimlerdendir.

''Kocakarı Kışı;'' eski dilde Berd yani Soğuk, soğukluktan türemiş bir deyim “Berdelacuz" orjinalinde Berd-el-acũz'dür. Kocakarı Soğuklarından yola çıkarak sizler için ırtına Takvimi'ni yayınladık. ''Soğuk'' Arapça'da berd anlamına gelir. Yine Arapçada Acüz ''yaşlı, ihtiyar kadın'' anlamına gelmektedir. Bu iki kelime birleşince ''yaşlı kadın soğuğu'' ortaya çıkmaktadır.

Türkiye'de halk dilinde ''Kocakarı Soğukları'' denilen bu soğuklar Rumi takvime göre genellikle 26 Şubat - 4 Mart, Miladi Takvime göre genellikle 11-17 Mart arasındaki günlerde görülür.

2 Ocak'ta 3 günlük Fırtına yaşanmaktadır. Ardından 8 Ocak'ta zorlu kış şartlarının fırtınası olan Zemheri Fırtınası başlamaktadır. 12 Ocak'ta 2 günlük bir fırtına ile liste devam etmektedir. Kış Cini denilen Karancalos Fırtınası 14 Ocak'tadır. 17 Ocak ve 23 Ocak tarihlerinde tekrar fırtınalar yaşanmaktadır. 25 Ocak'ta ise Kış Şiddeti Fırtınası olmaktadır. 28 Ocak'ta 2 günlük Ayandos Fırtınası bulunmaktadır. 30 Ocak ise Zemheri'nin Sonu'dur. 31 Ocak balıkların Karaniz'den Marmara Denizi'ne geçtiği tarihtir ve Balık Fırtınası olarak adlandırılır. 
 

1 Şubat hamsinin bol ve olgun olduğu dönem Hamsi Fırtınası'dır. 4 Şubat, 10 Şubat ve 13 Şubat'ta yine fırtınalar yaşanmaktadır. 20 Şubat 1. Cemre'nin havaya düştüğü tarihtir. 23 Şubat'ta 2 günlük bir fırtına yaşanmaktadır. 27 Şubat 2. Cemre'nin Suya düştüğü tarihtir.

1 Mart'ta fırtına yaşanmaktadır. 6 Mart 3. Cemre'nin toprağa düştüğü tarihtir. 11 Mart'ta daha çok yaşlıların etkilendiği, kemikleri sızlatan görece soğuklar olarak adlandırılan Berdül'aczin Başlaması diğer adıyla Kocakarı Soğukları yer almaktadır. 12 Mart'ta Tabiatı Mülayim olan Hüsun Fırtınası yaşanmaktadır. 15 Mart'ta da bir fırtına yer almaktadır. 17 Mart'ta Berdül'aczin yani Kocakarı Soğukları sona ermektedir. 23 Mart Kuzey Ege ve Marmara'nın batı kesiminde etkili olan lodos fırtınası olan Koz kavuran Fırtınası yaşanmaktadır ve 2 gün sürmektedir. 26 Mart'ta kış sonunda veya başında olan öncü/artçı fırtına denilen Çaylak Fırtınası yaşanmaktadır. 29 Mart'ta da yine bir fırtına yer almaktadır. 30 Mart'ta 3 dokuzların ikincisi denilen fırtına yaşanmaktadır.

8 Nisan'da kırlangıçların Anadolu'ya geliş zamanı olan 2 gün süren Kırlangıç Fırtınası yaşanmaktadır. 9 Nisan'da 3 dokuzların üçüncüsü denilen fırtına, ardından 11 Nisan'da 2 günlük fırtına yaşanmaktadır. 16 Nisan'da sayılı sert fırtınalardan birisi olan 3 gün süren Kuğu Fırtınası yaşanmaktadır. 21 Nisan'da Güneş'in Sevr burcunda girdiği dönem olarak bilinen Sitte-i Sevr'in başı, 26 Nisan'da Güneş'in Sevr burcundan çıktığı dönem olarak bilinen Sitte-i Sevr Sonu yer almaktadır. Ardından 3 günlük ayrıca fırtına yaşanmaktadır.

4 Mayıs'ta bitkilerin çiçek açtığı dönem olan Çiçek Fırtınası, 7 Mayıs'ta Doğu Rüzgarları Dönemi olan 2 günlük fırtına, 11 Mayıs'ta 3 gün süren Mevsimsiz Soğuklar, 17 Mayıs'ta bitki filizlerinin kırıldığı yaklaşık 8 şiddetinde fırtına olan Filizkıran Fırtınası, 19 Mayıs'ta İpek Böceğinin kozası, koza örme zamanı olan 2 gün süren Kokulya Fırtınası, 21 Mayıs'ta Ülker Takım Yıldızı denilen Ülker Fırtınası, 30 Mayıs'ta yaz sıcaklarının başlama dönemi olan 2 gün süren Kabak Meltemi, 31 Mayıs'ta şiddetli sıcak ve rüzgarlar, samyelinin başladığı Bevarih Rüzgarları yer almaktadır.

2 Haziran'da bir fırtına yaşanmaktadır. Ardından 3 Haziran'da yaklaşık 8 şiddetinde fırtına olarak adlandırılan 3 günlük Filiz Koparan Fırtınası, 10 Haziran'da ÜTY'nın boğa burcunda görülmesi olarak nitelendirilen Ülker Doğumu Fırtınası yer almaktadır. 22 Haziran'da bir fırtına daha yaşandıktan sonra 23 Haziran'da Güneş'in Dünya'ya en uzak olduğu dönem olan yaz dönemini belirten Gün Dönümü Fırtınası yaşanmaktadır. 27 Haziran'da Avrupa eriği sınıfında çiçek açma dönemi olarak belirtilen 2 günlük Kızıl Erik Fırtınası yaşanmaktadır.