Nazara karşı genelde Felak ve Nas surelerini okuruz. Toplumlarda nazara karşı bazı hurafeler yıllar içinde yerleşse de bunların doğru olmadığı, bu adetlerin terk edilmesi gerektiği sıkça dile getirilir. Felak ve Nas sureleri dışında Peygamberimizin nazara karşı okunmasını tavsiye ettiği bazı dualar da vardır. Felak suresinin arapça ve türkçe okunuşları ile nazara karşı okunması tavsiye edilen diğer duaları haberimizde bulabilirsiniz.

Kalem Suresi Kur'an-ı Kerim'in 68. suresi. Sure 52 ayetten oluşur. İkinci iniş sırasına sahip olduğuna inanılmaktadır. Sure ismini birinci ayetteki “kalem” kelimesinden almıştır. Bu sure Alak suresinin vahyen devamıdır. Alak suresinde kısa, öz olarak verilen bazı değinmeler bu surede detaylandırılmıştır.

Müslümanlar göz değmesine karşı, kötü bakışların zararından emin olmak için dualar ve sureler okur. Nazar duası, felak suresi, nas suresi gibi dua ve sureler nazara karşı okunan dualardandır. Ailede özellikle küçük yaştaki çocuklar, bebekler için nazar duası okumakta fayda var. İşte Nazara Karşı Hangi Dualar Okunur? sorusunun cevabı...
Nazar yani göz değmesi dinen kabul edilen bir durumdur. Bazı insanların bakışlarıyla olsumsuz durumlar meydana getirmesine nazar deniyor. Nazarın nasıl olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Kuran-ı Kerim'de Kalem suresinde 'İnkâr edenler Kur’an’ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi.' buyurulmaktadır. Peygamberimizin de 'Göz değmesi (nazar) haktır' dediği rivayet edilir.

Peygamberimizin (s.a.s.) nazar değmesine karşı Felak ve Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivayet edilir.

Nazara Karşı Okunacak Dua:

Bi’smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm

Allâhümma’hrusnâ bi-‘aynike’lletî lâ-tenâmu, ve’hfaznâ bi-ra’fetike’lletî lâ-terâmu, ve’rhamnâ bi-kudretike ‘aleynâ felâ tühlik ve ente sikatünâ ve recâunâ, yâ erhame’r râhimîne ve yâ ekreme’l-ekremîne. “Allâhümme, yâ mukallibe’l-kulûb, sebbit kulûbenâ ‘alâ dînike ve tâ‘atike.” “Allâhümme’c‘al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem‘î nûran ve ‘an yemînî nûran ve ‘an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran ve’c‘al lî nûran.” (Buhârî)

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

Allâh’ım! Bizi uyumayan zâtınla koru. Dâimî şefkatinle bizi muhâfaza et.

Bize kudretinle merhamet et. Bizi helâk etme! Ey merhametlilerin merhametlisi. Ey ikrâm edenlerin en keremlisi. Sen bizim güvencemiz ve umûdumuzsun. Ey kalbleri çeviren Allâh’ım! Benim kalbimi Senin dînin üzerine ve Sana itaat üzerine sâbit kıl. Allâh’ım! Kalbimde, bakışımda, dinleyişimde, sağımda, solumda, altımda, üstümde, önümde ve arkamda nûr kıl, aydınlık yap.

Bütün hamdler; her şeyin, azameti önünde eğildiği Allâh’a âittir.
Bütün hamdler; her şeyin, izzeti önünde zelîl olduğu Allâh’a âittir.
Bütün hamdler; her şeyin, saltanâtı önünde eğildiği Allâh’a âittir.
Bütün hamdler; her şeyin, kudreti önünde teslîm olduğu Allâh’a âittir.


Felak Suresi Arapça Okunuşu

Bi’smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm Kul eûzu bi rabbil felak(felakı). Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikın izâ vekab. Ve min şerri'n-neffâsâti fi'l-ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Felak Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.
1. De ki:"Ben ağaran sabahın Rabbine sığınırım,3. Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden,
4. Ve düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ,
5. Ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım!

Nas Suresi Arapça Okunuşu

Bi’smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm Kul eûzu bi rabbin nâs(nâsi). Meliki'n-nâs. İlâhi'n-nâs. Min şerri'l-vesvâsi'l-hânnâs. Ellezî yuvesvisu fî sudûri'n-nâs. Mine'l-cinneti ve'n-nâs.

Nas Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.
1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2. İnsanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3. İnsanların İlâhına.
4. O sinsi vesvesenin şerrinden,
5. O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler)fısıldar.
6. Gerek cinlerden,gerek insanlardan(olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım!

Kalem Suresi:

﴾51﴿ O inkârcılar Kur’an’ı işittikleri zaman, seni gözleriyle devireceklermiş gibi bakar, "Şüphe yok o bir delidir" derler.

﴾52﴿ Oysa Kur’an, âlemler için öğütten başka bir şey değildir.
 

Bunların dışında büyüye ve nazara karşı farklı dualarda okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.), torunları Hasan ve Hüseyin’i nazar ve benzeri olumsuzluklardan korumak için şu duayı okurdu:

'Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.' (Buhârî, Ehâdîsu’l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36). Ayrıca Hz. Peygamber 'Kim hoşuna giden bir şey görür de; ‘Mâşâallah lâ kuvvete illâ billâh’ (Allah’ın dilediği olur. Ondan başka kuvvet ve kudret sahibi yoktur) derse, ona hiçbir şey zarar vermez.' (Beyhakî, Şu‘abü’l-îmân, VI, 213) buyurmuştur.

Nazar Boncuğu Takmak Günah Mı?
 

Dinimizde nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Resûlullah (s.a.s.) 'Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin' (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637). Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamberin öğrettiği duaları yapmak gerekir (Buhârî, Tıb 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90).