Araçların kimliği niteliğinde olan plakalar çok önem arz etmektedir. Plaka sorgulaması ile araç sahibini öğrenmek mümkün hale gelebiliyor. Siz de aracın sahibini merak ediyorsanız plakayı mutlaka bir yere not ediniz. Plaka, araçların kimliği niteliğindedir. Plakadan aracın kime ait olduğu öğrenilebilir. Tek yapmanız gereken plakayı not etmek ve kimlik sorgulaması için harekete geçmek.

İnternetten plaka ile isim sorgulama işlemi kişisel bilgilere erişim hakkını kapsadığından vatandaşların hizmetine açılmamıştır. Yalnızca yetkili kişilerce bu işlem yapılabiliyor. Fakat plaka üzerinden borç, kaza kaydı, aracın nereden, ne zaman alındığı gibi bilgilere ulaşmak mümkün olabiliyor.

Araç plakası her araçta mutlaka ama mutlaka olması gereken ve bulunmaması halinde ağır yaptırımları olan bir uygulamadır. Her gün onlarca kazanın yada trafik ihlallerinin olduğu günümüzde plakadan araç sahibi sorgulama yapma ihtiyacı bazı bazı vatandaşlarca duyulmaktadır. E-devlet üzerinden araç plakası sorgulama işlemi sadece kendi üzerinize kayıtlı araçlar için yapılmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden başkasına ait bir plaka için kesinlikle sorgulama yapılmaz.

asko şirketleri ve EGM arasındaki protokole göre sigorta şirketleri plaka üzerinden kişisel bilgilere erişebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü, kasko firmaları plakadan kişi bilgilerine ulaşabilirken bunları vatandaşlarla paylaşmazlar. Araç sahibini nasıl öğrenebilirim, araç sahibi kim, plakadan araç sahibi sorgulama, plakadan araç sahibi öğrenme gibi yapabileceğiniz internet üzerinde başka bir işlem malesef yoktur!

Sonuçta plakadan araç sorgulama işlemini yapabilmeniz için için Emniyet Genel Müdürlüğü kapsamında ya da Sigorta Şirketlerinde çalışan biri olmanız gerekiyor. Başka türlü araç sahiplerinin plaka sorgulaması ile kim olduklarını öğrenmeniz söz konusu değildir.