Regaip Kandilini oruçlu karşılamak sünnettir. Gün boyu oruç tutan müslümanların akşam ve gece boyu hatta sabaha kadar ibadetle meşgul olmaları gecenin manevi hazzından istifadeyi arttıracaktır. Bu gecede kılınacak namazı diğer vakit namazlarından biraz farklı olmaktadır. Özellikle akşamla yatsı namazı arasında kılınan namazın sevabının yüksek olduğu islam alimlerince belirtilmektedir.

Regaip Kandili'ni ibadetle geçirmenin fazileti boldur. Özellikle bu gece kılınacak namazlar bolca sevap getirecektir. 2021 Regaip Kandili Namazları ile geceyi ibadetle geçirebilirsiniz. Regaip Kandili 18 Şubat 2021 Perşembe gününde tarihinde idrak edilecektir. Sevapların bolca yazıldığı günahlarında affı mağfirete uğradığı gecede bol bol dua etmek, zikir çekmek ve namaz kılmak geceden nasiplenmek adına müslümanların yapması gereken temel ibadetler olacaktır. Regaib Gecesinde kılınacak namaz hem bir şükür hem de hem de sünneti seniyennin yerine getirilmesi manasına gelmektedir.

Receb Ayı'nın 1. Günü Üç Ayların Başlangıcıdır ve 13 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir. Receb Ayının 6. Günü Regaib Kandili'dir ve 18 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir. Receb Ayının 26. Günü Miraç Kandili'dir ve 10 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir. 2021 Yılı Receb Ayı 13 Mart 2021 tarihinde sona erecek. 2021 Yılı Şaban Ayı 14 Mart 2021 tarihinde başlayacak ve 12 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. Şaban Ayı'nın 14. Günü Berat Kandili'dir ve 27 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir. 2021 Yılı Ramazan Ayı 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak. Ramazan Ayı'nın 26. Günü Kadir Gecesi'dir ve 8 Mayıs 2021 tarihinde denk gelmektedir. 2021 Yılı Ramazan Ayı 12 Mayıs 2021 tarihinde Arefe Günü sona erecek.

REGÂİB GECESİ VE NAMÂZI

Ramazân-ı Şerîf’in karşılayıcısı durumunda olan mübârek aylardan Receb ayının ilk cum’a gecesine Regâib gecesi denir. Bu geceye Regâib gecesi denmesinin asıl sebebi şudur: Bu gecede Peygamberimiz (s.a.v.)’e hâs bazı ma’nevî ihsânlar gerçekleşmiştir ki olmasıdır ki bunun şükür ifâdesi olarak Peygamberimiz (s.a.v.) on iki rek‘at namâz kılmışlardır.

Resûlullâh (s.a.v.): “Bir kimse Recebin ilk perşembe gününü oruç tutup o günün gecesinde (akşam ile yatsı arasında) iki rek‘atta bir selâm vererek on iki rek‘at namâz kılsa şöyle ki: Her rek‘atta bir Fâtiha, üç Kadîr sûresi, on iki İhlâs sûresi okumak sûretiyle namâzdan sonra “Allâhümme salli alâ Muhammedîn nebîyyi’l- ümmiyyi ve alâ âlihî ve sellim” diyerek benim üzerime yetmiş defa salevât-ı şerîfe getirdikten sonra secdeye varsa, secdede (70) defa “Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü’l- melâiketi ve’r-rûh” dedikten sonra secdeden başını kaldırsa, oturduğu yerde 70 defa “Rabbi’ğfir ve’rham vafu vetekerrem ve-tecâvez ammâ ta‘lemü inneke ente’l- e‘azzü’l- ekram” dedikten sonra ikinci defa secde edip secdede iken birinci defa secdede ne okumuşsa aynen onları tekrar eder bitiminde ise secdede Allâh (c.c.)’den isteyeceklerini ister, duâ ve niyâzını yaparsa, Hakk Te‘âlâ da onun ihtiyâçlarını, dilek ve temennilerini kabûl eder.”buyurmuşlardır.

Bu namâzı kılanlar hakkında Resûlullâh (s.a.v.) şu mübârek sözlerini beyân buyurmuşlardır:

“Nefsim kudret elinde olan Allâhü Te‘âlâya kasem ederim ki herhangi bir erkek ve kadın ta’rif edilen bu namâzı kılarsa, Yüce Allâh bütün günâhlarını bağışlar; günâhları denizin köpüğü ve kum taneleri de dağların ağırlığı ve ağaçların yaprakları kadar çok olsa bile. Bundan başka, kıyâmet günü âilesinden yedi yüz kişi hakkında şefâat hakkı verilir, müjdeler olsun ki sen her türlü sıkıntılardan kurtuldun, rahatı buldun, denilir.”

(Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî (k.s.), Üç Aylar ve Fazîletleri, s.37)

Regaib Kandili'nin anlam ve önemi nedir? Regaib Kandili'nde hangi ibadetleri yapmak gerekir?

Regaib Kandili, oruçlu olarak karşılanmalıdır. Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rek'at "Hacet namazı" kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha-i şerîfeden sonra her rek'atte 3 "İnnâ enzelnâhü...", 12 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır.

Salât-ı Ümmiye:

 

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ اْلاُمِّىِّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّم

ْ

"Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin-nebiyyil-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim"

Secdede 70 defa:

 

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَالرُّوحِ

"Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.

Secdeden kalkıp 1 defa:

رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ اْلاَعَزُّ اْلاَكْرَمُ

"Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem. İnneke entel-eazzül-ekrem" okunur.

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَالرُّوحِ

"Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.

Secdeden kalkıp duâ yapılır.

Duâda Hz. Allâh'a şu şekilde de ilticâ etmelidir:

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

"Allâhümme bârik lenâ recebe ve şa'bân. Ve bellığnâ ramazân"

Regâib gecesinden sonraki gündüzde (yani Cuma günü) öğle ile ikindi arasında, 2 rek'atte bir selâm verilerek 4 rek'at teşekkür namazı kılınır. Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü'l Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 "Kul eûzu birabbil-felak...", 5 "Kul eûzu birabbin-nâs..." okunur. Namazdan sonra 25 defa:

لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ الْكَبِيرِ الْمُتَعَالِ

"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîmil-kebîril-müteâl"

25 defa:

اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ

"Estagfirullâhe'l-aziym. Ve etûbü ileyk" denilip duâ yapilir.