Kuran-ı Kerim hatmedenler on dört yerde tilavet secdesi yaparlar. Kuran okuyan bir kişi, A'râf sûresinin 206. ayeti gibi, İsrâ sûresinin 107. ayeti gibi secde ayetlerine denk gelince eğer sesli okunuyorsa işitenler tilavet secdesine giderler. Müslümanlar Kuran-ı Kerim'de geçen secde ayetlerine denk geldikleri zaman yaptıkları tilavet secdesini doğru bir şekilde yapmak istemektedir. Tilavet secdesi kolay bir ibadet şekli olmakla birlikte sık yapılmadığı için bilgilerin tazelenmesinde fayda vardır.

Tilavet secdesi yapmak Hanefilere göre vaciptir. Diğer mezheplerde ise sünnettir. Vacip, farz gibi kesin olmasa da farza yakındır. Kuran'da 14 secde ayeti vardır.

Diyanet'in açıklamasına göre elektronik cihazlarda okunan secde ayetini işitenlerin üzerinde tilavet secdesi yükümlülüğü yoktur. 

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

Namazın İftitah tekbiri ile niyette vaktinin belirtilmesi dışındaki bütün şartları Tilavet secdesi için de şarttır. Secde ayetini okuyan veya secde ayeti okunurken işiten bir müslüman, tilavet secdesi yaparken abdestli olmalıdır, tıpkı namaza durur gibi giyinik olmalıdır. Şartları sağladıktan sonra niyet edilir ve direkt olarak secdeye kapanılır.

Tilavet secdesinde önce niyet edilir ve abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan 'Allahü Ekber' denilip secdeye gidilir. Secdede 3 defa 'Sübhâne Rabbiye'l-a'lâ' tekrarlanır veya bir kere 'Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef'ulâ' denilir. Ondan sonra 'Allahü Ekber' denilerek kalkılır. Kalkarken 'Semi'nâ ve Ata'nâ Gufrâneke Rabbenâ ve İleyke'l-masîr' duasının yapılması şart değildir müstehabdır.

Aynı secde ayetini aynı mecliste birkaç defa okuyan veya işiten kimse bir kez secde eder. Farklı ortamlarda aynı secde ayetini işitmesi veya okuması halindes ise ayrı ayrı secdenin yapılması gerekir. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini duyarsa, namazını tamamladıktan sonra secde yapmalıdır. Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan iki üç âyet sonra namazın rükuuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.

Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri

A’râf suresinin 206; Ra’d suresinin 15, Nahl suresinin 49, İsra suresinin 107, Meryem suresinin 58, Hac suresinin 18, Sâd suresinin 24, Furkan suresinin 60 Neml suresinin 25, Secde suresinin 15, Fussılet suresinin 37, Necm suresinin 62, İnşikâk suresinin 21, Alak suresinin 19'uncu.