Koronavirüs ile mücadelede 1 yıl geride kalırken tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de kış mevsiminin gelmesi münasebetiyle vaka sayılarında hızlı artış gözlemleniyor. Artan yeni vakalar ve virüsün mutasyon durumları karşısında yeni tedbirlerin gelmesi mümkün görünüyor.

Yaklaşan yılbaşı öncesinde şehirlerarası yolculuk ile tatil yapmayı planlayan vatandaşlar için henüz bir yasak uygulanmazken Bilim Kurulu Pro.Dr. Mustafa Necmi İlhan vatandaşların kafasını karıştıran ve planlarını altüst eden açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, artan vakalar sonrası alınan sokağa çıkma kısıtlaması kararlarının yerinde olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşı kısıtlamasına ilişkin değerlendirmede bulundu ve bomba bir öneride bulundu. İlhan, "Yılbaşı öncesinde sadece iş ile ilgili dışarı çıkanların çıkmasına izin verilebilir." dedi.

Prof. Dr. İlhan, yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasını vatandaşların tatil olarak değerlendirmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Tatil fırsatı olarak düşünürseler hata yapmış olurlar, koronavirüs bulaşını artırmış olurlar. Koronavirüs vaka sayısının yoğun olduğu iller için giriş-çıkış kısıtlaması yapılabilir.

Her il için bu geçerli değil; ama vakaların çok olduğu yerlerde hem dışarıya doğru vakalar gitmesin hem o ile yeni vakalar gelmesin diye böyle bir yaklaşım benimsenebilir. Bu iller için hayati durumları bundan ayrı tutmak gerekir. Gıda getirenler, aşı getirenler, işi dışında il dışına çıkmak yasaklanabilir. Hem yılbaşı için hem de genel olarak bunu söylüyorum. Koronavirüs vaka sayısı yoğun olan illerde giriş-çıkış işleri olanlar dışında yasaklanabilir diye konuştu.

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Genelgeye göre, yılbaşında sokağa çıkma yasağı, 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 21.00'den başlayacak, 1 Ocak Cuma, 2 Ocak Cumartesi, 3 Ocak Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00'de tamamlanacak.