Yeni yıla az bir zaman kaldı. Yaklaşık olarak 10 gün sonra 2018'e veda edip 2019 yılına 'merhaba' diyeceğiz. 2018 yılı çok hareketli bir yıl oldu. Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte birçok kanuni düzenleme yapıldı. Peki 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren hayatımızda neler değişecek?

 

2018 yılının sona ermesi ile birlikte birçok düzenleme de sona erecek. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. İşte milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren düzenlemelerden öne çıkanları derleğimiz haberimiz...

 

YENİ ASGARİ ÜCRET BELLİ OLACAK

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan yni asgari ücret 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu konudaki çalışmalarına devam ediyor. Bugün 3. toplantı yapıldı. İşçi temsilcileri yeni asgari ücretin 2 bin TL'nin üzerinde olmasını talep ederken, işveren kesimi de daha önce tanınan bazı hakların 2019 yılında da devam etmesini istiyor.

 

MEMURLAR VE EMEKLİLER ZAMLI MAAŞ ALACAK

 

Milyonlarca kamu personeli (memur) ve emekli vatandaşlar Ocak ayından itibaren maaşlarını zamlı olarak alacak. Maaşlardaki zam oranında yıl sonu enflasyon oranı etkili ve belirleyici olacak. Buna göre % 4’lük zamma ek olarak % 12’nin üzerinde enflasyon farkı ekleneceği tahmin ediliyor.

 

PLASTİK POŞETLER ARTIK ÜCRETLİ OLACAK


1 Ocak 2019 tarihinden itibaren çarşı, pazar ve market alışverişinde ‘plastik poşet’ ücretli olacak. Avrupa Birliği (AB) ile uyum çalışmaları çerçevesinde yılbaşından itibaren plastik poşetlerin marketlerde ücret karşılığı temin edilmesini öngören Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlüğe girecek.

 

ADİL KULLANIM KOTASI KALKIYOR

 

Ülkemizdeki en büyük teknolojik problem olarak görülen adil kullanım kotası 1 Ocak itibariyle kalkıyor. Veri indirme hızının iyileştirilmesi ve erişim hızında tüketici nezdinde şeffaflığın sağlanması amacıyla 1 Ocak 2019 itibarıyla Adil Kullanım Noktası (AKN) tamamen kaldırılacak. AKN’nin kaldırılması dolayısıyla aboneler herhangi bir dilekçe vermeyecek. Bu uygulama nedeniyle de ilave ücret alınmayacak. Ancak Türk Telekom tarafından yayımlanan kotasız internet paket fiyatları çok yüksek bulunmuştu.

 

VERGİ VE HARÇLAR %23,73 ZAMLANACAK


2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı % 23,73 oldu. 2019 yılında pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar vergisi oranı % 23.73 oranında artacak.

 

EN DÜŞÜK TRAFİK CEZASI 108 TL OLACAK

 

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren trafik cezaları da zamlanacak. 2019 yılında en düşük trafik cezası, trafik işaret ve işaretçilerine uymayanlara 108 TL olarak kesilecek.

Spin ve drift (makas atmak) olarak ifade edilen tehlikeli hareketleri yapanlar ise 5 bin 10 lira para cezası ile cezalandırılacaklar ve 60 gün trafikten men edilecekler.

 

ÖTV VE KDV İNDİRİMLERİ SONA ERECEK

 

ÖTV ve KDV indirimi için son günler yaklaşıyor. Beyaz eşyadan, konuta, araçtan mobilya sektörüne kadar birçok işletmeyi yakından ilgilendiren indirimler 1 Ocak 2019’da sona erecek.

 

KIDEM TAZMİNATI YENİDEN DÜZENLENECEK

 

Kıdem tazminatı yeniden düzenlenecek. Kıdem tazminatında yapılması planlanan değişikliğe 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da kendisine yer verildi. İşçi ve işverenin mutabakatıyla ortaya çıkacak olan fon sistemiyle birlikte işçilerin kıdem tazminatı güvence altına alınmış olacak. Bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek.

 

YEREL SEÇİM TAKVİMİ 1 OCAK'TA BAŞLAYACAK

 

Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem parlamentosunu belirlemek üzere en son 24 Haziran’da sandık başına giden Türk seçmeni, bu kez 31 Mart’ta yerel yöneticileri belirlemek için oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) seçimle ilgili çalışmalar sürüyor. YSK tarafından hazırlanacak seçim takvimi, 1 Ocak 2019 Salı günü işlemeye başlayacak.