Hicri Takvim'in 10. ayı olan Şevval Ayı Ramazan Ayı'ndan sonra gelmektedir. Şevval Ayı 6 gün orucunun tutulduğu aydır. 6 gün orucu tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır ve büyük sevabı vardır. 6 gün orucunu Şevval'in 12'si ile 17'si arasında tutarsanız daha büyük sevabı vardır.

Sözlükte “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki şevl kökünden türeyen şevvâl kelimesi kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Ramazan Bayramı'nın 1. Günü ile başlayan Şevval Ayı bu yıl 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 10 Haziran 2021 tarihinde sona erecek.

ŞEVVAL AYI'NDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

“Her kim Ramazân orucunu tutar ve altı gün de Şevvâl’den ilâve ederse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur. (Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî, İbn-i Mâce)'' denilmiştir.

“Ramazân bayramından sonra altı gün oruç tutan bir kimse, bir seneyi oruç tutmuş gibi olur. Kişi bir iyilikte bulunursa, kendisine bunun on katı verilir.” (İbn-i Mâce ve Nesâî) buyurulmuştur. 

Altı günlük oruç bayramdan sonra arka arkaya yada bütün Şevvâl ayına dağıtılarak özellikle Pazartesi ve Perşembe günleri tutulabilir. Altı gün orucu, Ramazan bayramının ikinci gününden itbaren başlanabilir.