İkindi vaktinde yağan yağışlar olduğundan bu tip konveksiyonel yağışlar halk arasında 40 ikindi yağmurları olarak adlandırılır. Bu tip yağışlar ısı kapasitesi, albedo gibi farklı özellikler taşıyan güneş ışınlarından etkilenerek atmosferik sınır tabakanın ısınması olarak da açığa çıkarlar.

40 İkindi Yağmurları Ne Zaman Başlıyor?

40 ikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen bir isimdir. Bu yağışlar genel anlamda ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında 40 ikindi yağışları denmiştir.

Fakat bu yağışların 40 gün kadar sürmelerinin bir dayanağı kesinlikle yoktur. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla da farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılık, yere yakın tabakada bir heterojenlik oluşturur ve meydana gelen yoğunluk farkı, daha düşük yoğunluktaki (genellikle fazla ısınan) hava parselinin yükselmesini tetikler.

Gerçekleşen konveksiyon yeterince güçlü ise gök gürültülü fırtına yaşanır. Tabii bunda düşey rüzgar kayması ve troposferin üst seviyelerindeki soğuk hava da etkilidir. Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.