Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, su faturaları üzerinden belediyeleri eleştirmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı. ASKİ’nin açıklamasında şöyle denildi:

* “ASKİ Genel Müdürlüğü'müzün sadece 1 yıllık elektrik giderinin yapılan zamlar sonrası 646 milyon TL'den 1 milyar 800 milyon TL'ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Su gelirleri ise 2017 yılında 543 milyon dolar iken 2021 yılında 205 milyon dolara gerilemiştir.

* Ankara'da 1 metreküp suyun günümüzdeki maliyeti 24,12 TL'dir. ASKİ, pandemi süreci ve ağır ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olmak amacıyla suyu 12,47 TL'ye, maliyetinin yüzde 50 altında bir ücretle satmaktadır.

* Ayrıca ekonomik açıdan zor günler yaşayan ve sosyal yardım alan ailelerimize 1 m3 suyun fiyatı 1 TL olarak (10 m3'e kadar) ücretlendirilmektedir. Öğrenci evlerinde ise yüzde 50 indirimli su tarifesi uygulanmaktadır.

“2019 ÖNCESİ DÖNEMDEN ÇOK DAHA UYGUN KOŞULLARDA SU TEMİNİ SAĞLANIYOR”

* Eski dönemde (2005 – 2018) 1 m3 suyun satış fiyatı ortalama 1.6 dolar, yani yaklaşık 30 TL idi. Günümüzde ise 0,68 dolara su ücretlendirmesi yapılmaktadır.

* Ankara'da su ücretlerine ek artış yapılmamakta, belediye meclisi kararıyla yalnızca güncel ekonomik verilerin belirlediği üfe oranında artış yapılmaktadır.

* ÜFE artışının sebebi ise bilindiği üzere Büyükşehir Belediyemiz değildir. Dolayısıyla vatandaşlarımıza 2019 öncesi dönemden çok daha uygun koşullarda su temini sağlanmaktadır.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi bir yandan suyu ucuza satarken bir yandan da yıllarca ihmal edilen mevcut işlerden dolayı yaklaşık 3 milyar liralık altyapı yatırımlarına devam etmektedir.”

Kaynak : Sözcü Gazetesi