"YANGINA HASSAS DÖNEMLERDE BIRAKIN MANGAL YAPMAYI VATANDAŞLARIMIZIN ORMANA GİRMEMESİ GEREKİYOR"

Bu noktalarda her türlü hazırlıkların olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli  "Buralarda mangallarını da yakabilirler.  Normalde ormanların içerisinde mangal yakmak zaten yasak. İl yangın komisyonlarının valiliklerle aldığı karar genelde bu yönde. Bu konuya ekstra bir dikkat çekmek hem de yeni bir çalışma yapma ihtiyacını hissettik. Çünkü vatandaşımızın bu konuyu bilmediğini gördük. Özellikle yangına hassas dönemlerde bırakın mangal yapmayı vatandaşlarımızın ormana girmemesi gerekiyor. Maalesef bu konuda farkındalık çok düşük seviyede. Bundan dolayı İçişleri bakanımızla tekrar görüştük. İçişleri Bakanımız akşamüzeri konuyu tekrar değerlendirmeye alacaklarını ve bu konuyla ilgili çalışma yapacaklarını söyledi. Yangınların tek sebebi mangal değil, birçok sebepten çıkıyor, ama ısının çok arttığı nemin düştüğü dönemde vatandaşları bilinçlendirmek ve bu konuya hassasiyet göstermek gerekiyor" açıklamasını yaptı.

İHA'LAR YAYGINLAŞACAK

Orman yangınlarında insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı konusunda da açıklama yapan Bakan Pakdemirli "İHA'ların birden fazla kullanım şekli var. Birincisi İHA'lar geceleri gözetleme yaparak yer ekiplerinin sevk ve idaresine yardımcı oluyor. İkincisi yangınların çıktığı anda tespit için kullanılıyor. Güzel bir tarafı da İHA'ların termal kameraları o kadar hassas ki; geçenlerde Seferihisar'da orman içinde bir mangalcıyı tespit etti ve yer ekiplerimiz oraya sevk edildi. Nerdeyse bir çakmak yakıldığında İHA'lar tespit edebiliyor" diye konuştu.

İHA'ların şuan tüm Türkiye'yi kapsamadığını belirten Pakdemirli "Ancak genişleterek gideceğiz. Çünkü müdahale ve tespit konusunda büyük netice aldık. Orman teşkilatımıza müdahale hususunda hız kazandırıyor. Şu an 1 İHA kullanıyoruz. Özellikle sahil bölgelerinde kullanılmak üzere 3'e çıkarmayı planlıyoruz. Diğer yandan sadece İHA ile değil ormanlarımız Türkiye'de 750 insanlı kuleyle ve sayıları 100'e varan insansız içinde termal kameraları olan kulelerle de takip ediliyor. Özetle her türlü yeni teknolojiyi deniyoruz. Çünkü 1 dakikalık erken müdahale ciddi bir başarı getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

KEMALPAŞA VE ÇATALCA'DA SABOTAJ İÇİN CİDDİ ŞÜPHELER VAR

Sabotaj konusunun kolluk kuvvetlerinin konusu olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli "Kolluk kuvvetleri bu konuda çalışıyor. Kemalpaşa da ve Çatalca'daki yangınlarla ilgili orman teşkilatımızın kasıt olabileceği konusunda ciddi şüpheleri var. Bu konu araştırılıyor. Neticesi kamuoyuyla paylaşılır. Ama yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı. Bunu baskılamamız lazım. Yangının çıkış sebeplerinin tespiti için ayrıca 5.000'in üzerinde fotokapan da kullanıyoruz. Gerek kasıtla gerek kusurla yakanları buralardan da tespit ediyoruz. Bu yıl 1000 tane daha fotokapan kuracağız" dedi.

ARİFE'DEN BU YANA 158 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ

Arife gününden bu yana 3 Ağustos sonu itibarıyla 108 orman, 50 de kırsal yangınla mücadele ettiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli "Toplam 158 yangınla teşkilatımız mücadele etti. Gece gündüz uyumadan, bayram tatili yapmadan teşkilatımız mücadele etti. Tamamı söndürüldü, kontrol altında ya da soğutma çalışmaları sürüyor. Başka ülkelerde aylarca sürüyor, 8- 10 bin ev yanabiliyor. Daha yeni Yunanistan'da 94 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de 180 yıllık çalışkan bir orman teşkilatı var. Türkiye'de bu tip olaylara özellikle son yıllarda müsaade edilmedi. Dün Manisa'da sadece bir ev hasar aldı. Allaha şükür can kaybımız yok" diye konuştu.