AVMberberkuaförsinemaspor salonu açılış tarihleri hakkında son dakika açıklaması.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş bir son dakika açıklamasınad bulundu. AYD Başkanı Prof. Dr. Altaş yaptığı açıklamada AVM açılış tarihleri konusuna değindi.

Koronavirüs salgınına karşı geçtiğimiz Mart ayında önlemler alınmış ve bu önlemler kapsamında AVM 'ler kapatılmıştı.  Pandemi nedeniyle kapatılan AVM 'lerin yeniden açılması ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AVM 'lerin ne zaman açılacağı, yeni dönemde tedbirlerin nasıl olacağını söyledi. 

TARİH

AVM' lerin ne zaman açılacağı sorusu sık sorulan sorular arasında oldu. Prof. Dr. Hüseyin Altaş bu konuda bilgi verdi ve ''AVM'ler, Bilim Kurulu onay verirse ve perakendeciden yeterli talep gelirse 11 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılabilecek. 1 Haziran'dan itibaren tamamen açılacağını düşünüyoruz. 11 Mayıs ile 1 Haziran arasında ise kademeli olarak her AVM'nin kendi özelinde lokasyon, şehir, marka karmasına ilişkin karar vereceğini düşünüyoruz. Bu yönde de bazı AVM'lerin Haziran'a kadar olan süreçte açılma talepleri bazılarının ise 1 Haziran'dan itibaren açılacağına yönelik beyanatları olmaya başladı'' ifadelerini kullandı.

MASKE İLE GİRİŞ

Prof. Dr. Altaş, AVM lere girecek kişiler üzerinde alınacak önlemlere de değindi ve ''Öncelikle maske ile giriş sağlanacak. Girişte dezenfekteye önem verilecek. Girerken insanların ısı dereceleri ölçülmesi sağlanacak. Isı ölçme mekanik ya da termal kameralar yoluyla gerçekleşecek. İçeride sosyal mesafenin korunmasına önem verilecek. Müşteriler içeriye 2 metre ara ile kabul edilmesi ve içerde bu mesafenin korunması belli metrekareye yani 10 metrekareye 1 müşteri kabul edilmesi gibi birçok önem var. Burada perakendecinin de üzerine düşen görevler var. Yazar kasada, soyunma kabinlerinde ciddi önlemler almaları gerekir. Ayrıca yürüyen merdivenlerin 1'er saat arayla dezenfekte edilmesi, bazı yerlerde asansörlerin kapatılması ve iç mekanların sıklıkla havalandırması gerekebilir. Tamamen doğal hava ile havalandırılması gerekir. Bütün bunların yanında denetim de söz konusu. Kamu ve özel işbirliği içersinde alınan bu tedbirlerin tamamen denetlenmesini de birlikte sağlayacağımızı düşünüyorum. AVM'ler olarak, öncelikle toplum sağlığı ve çalışan sağlığını önemsiyoruz. Bu nedenle Bilim Kurulu'nun tavsiyesi, kamunun önerisi ve müşterimizin talepleriyle açılmak istiyoruz'' dedi.

SİNEMA, SPOR SALONALRI , RESTORAN VE KUAFÖRLER

Prof. Dr. Altaş,  AVM içlerinde bulunan sinemaların, spor salonlarının, restoran ve kuaförlerin önce açılmayacağını söyleyerek , ''Kademeli açılışta sinema, spor salonları, restoranlar ve kuaförler yer almayacak. Bu işletmeleri İçişleri Bakanlığı kapattı. İçişleri Bakanlığı bu işletmelerle ilgili karar verene kadar açılışta yer almayacak. Kademeli açılıştan kast ettiğimiz de budur''.dedi.

KUAFÖR BERBERLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Prof. Dr. Levent Yamanel, Berber ve kuaförlerin Mayıs ayı içerisinde açılmasının pek mümkün olmadığını, yakın temasın ve bulaş riskinin yüksek olduğu berber ve kuaförlerin Haziran ayından itibaren açılabileceğini söyledi.

Uzun süredir kapalı olan berber ve kuaförlerin meslek odası, berber ve kuaför esnafının zor durumda olduğunu, çeşitli önlemlerin alınarak bu meslek grubunun artık çalışmaya başlaması için hükümetle görüşmeler yapıldığını duyurmuştu. Bazı berber ve kuaförlerin karantina önlemlerine aykırı şekilde merdivenaltı faaliyet göstermesi ve evlere gitmesinin riski daha da büyüttüğüne dikkat çekilirken çok sayıda berber ve kuaföre bu nedenle ağır para cezaları verilmişti.

Türkiye Gazetesi 'nin aktardığı bilgiye göre berber, kuaför, güzellik salonlarının Haziran ayı başında açılmasının planlandığına yer verildi.