Biontech aşısı sonrası alkol alınabilir mi merak ediliyor. Uzmanlar, sigara ve alkolün koronavirüs aşılanma sürecinde olumsuz etkileri üzerinde uyarılarda bulunmaya devam ediyoy.r Peki aşı sonrası alkol zararlı mı?

Aşılanma sayısı hız kazandıkça Biontech ve Sinovac yan etkileri hakkında da araştırmalar artıyor. Sigara ve alkolün koronavirüs aşılarınının etklinliğini azalttığı yönündeki açıklamalar dikkatle takip edilirken vatandaşları da Biontech aşısı sonrası alkol kullanımı konusunda da meraklı araştırmalarına devam ediyor.

BİONTECH AŞISI SONRASI ALKOL KULLANIMI

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, , alkol kullanımının da aşılar üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapıldığını belirtti.

Alkol kullanımımın aşılarla elde edilmesi hedeflenen bağışıklık uyarılmasını bozduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır." ifadelerini kullanan Erdöl, yurt dışında yapılan bir çalışmanın, tüberküloz aşılaması öncesi dönemde alkol alan kişilerde bağışıklık tepkisinin gelişiminin köreldiğini gösterdiğini kaydetti.Cevdet Erdöl, "Bağışıklık sistemlerindeki bu bozulmalar, temel fonksiyonlarda olduğu için aynı sonuçlar, Covid-19 aşılama süreci için de geçerlidir. Alkol kullanımı, karaciğer yağlanmasına neden olmakta ve karaciğer fonksiyonlarını da bozmakta olup her iki durum da Covid-19 seyrini olumsuz olarak etkilemektedir." şeklinde konuştu.