Bir çok vatandaşın bilmediği bu bilgi aslında kademeli olarak işyerlerinde zorunlu kılınan Bireysel Emeklilik Sistemi olarak bilinen BES ile ilgili. Tüm sigortalı çalışanların zorunlu katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi çoğu yurttaş tarafından unutulsa da sistemde para birikmeye devam ediyor.

Bireysel Emeklilik fon paylaşımının saklandığı kuruluşun ismi ise BES TAKASBANK olarak biliniyor. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş vatandaşların yani BES katılımcılarının parasını bünyesinde bulunduruyor.

Vatandaşlar e-Devlet üzerinden bu parayı sorgulatabiliyor.

İsterlerse eğer hesaplarına da aktarabiliyor.

TAKASBANK üzerinden kesilen bütün bireysel emeklilik tutarlarını görebildiğiniz gibi paranızı aynı zamanda çekebilirsiniz de.

Bu sistem katılımcıların hesaplarına yatırılan devlet katkısı, fon, adet ve tutar gibi bir çok bilgileri bünyesinde barındırıyor.

BES’in bu konuyla yaptığı açıklama;

“Bireysel Emeklilik Fon Payları Yönetimi Hizmeti; özetle, Bireysel emeklilik sistemi katılımcılarına Takasbank nezdinde alt hesap açılması, bireysel emeklilik fon paylarının oluşturulması, katılımcı alt hesaplarına dağıtımı ve saklanması, devlet katkısı tutar ve fon paylarının katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takibi, katılımcıların fon paylarına ilişkin yetkili mercilerden gelen takyidat taleplerinin işlenmesi ve katılımcılara Takasbank sicil numarası tahsis edilmesi işlemleridir.”

TAKASBANK sorgulama ve para aktarma işlemi nasıl yapılır?

Eğer bir BES yani Bireysel emeklilik katılımcısıysanız eğer e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet’e giriş yapabilmek için güncel olan şifreniz ve TC Kimlik numaranızla sisteme giriş yaptıktan sonra e-Devlet arama kısmına TAKASBANK yazmanız yeterli.

GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Çıkan sayfada “BES katılımcı bilgisi bulunamadı” diyorsa alacağınız herhangi bir ödeme de yoktur.

AK Parti'de değişim süreci başlıyor, Erdoğan gereğini yapacak AK Parti'de değişim süreci başlıyor, Erdoğan gereğini yapacak

Ancak siz de BES’e kayıtlıysanız, önünüze çıkan sayfada “Toplu Bakiye Sorgula” kısmı ve oradan “Sorgula”ya tıklayarak BES katılımcılığı süresince sizden kesilen miktarı görebilirsiniz.

Daha sonra bankayı arayarak e-Devlet’te görünen miktarın tarafınıza iadesini talep etmeniz yeterli. Mevcut tutar belirli iş günü içinde hesabınıza yatmış olur.