Geçtiğimiz yıl ramazan ayında gerçekleşen ve manevi iklimin ruhuna uymayan nahoş görüntüler ortaya çıkan Gezginfest festivalinin Van’da gerçekleşmesi beklenen ayağı kamuoyunda tepkiye neden oldu. 43 STKortak bildiri yayınlayarak, toplumsal dinamiklerin gözetilmesi ve sapkın festivalin düzenlenmesinin engellenmesi istendi. Açıklamada, festival adı altında gerçekleşen edepsizliğin Van halkını rahatsız ettiğine işaret edildi.

“Festivali istemiyoruz”
Van’da yapılacak olan festivale karşı Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi - SDİ Yönetiminden İnsan Medeniyet Hareketi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Garip, bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “2018 yılında halkımız istemediği halde yapıldı. Bu sene ahlaksızlık abidesi programı ciddi bir şekilde boykot ediyoruz. Bunu Van ilimizde faaliyet gösteren kurumsal 43 STK’nın talebi olarak gündeme getirdik. İl Valisi, randevu talebimizi kabul etti, çarşamba ziyaret edeceğiz. Tabiiki kimsenin konser hakkına karşı değiliz. Milli ve manevi değerlerimize saygılı olacak şekilde diledikleri yerde, diledikleri gibi konser yapsınlar... Ancak Gezginfest’in Gevaş’ta yapmış olduğu konserde toplumun değerleri göz ardı edildi. Aziz mübarek Ramazan-ı Şerif gününde alenen, açık havada, dilediğince içki dağıtıp, kadın erkek karma kamplar yapıp, ciddi İslami inancı ve hassasiyeti olan toplumu bir yandan bozmak, bir yandan da tahrik edip, kendilerini kovdurmak istiyorlar.”

Valiliğe rağmen bilet satıyorlar
Valiliğin bilgisi olmadığı halde bilet satışının devam ettiği belirtilen açıklamada, “Valilik, sosyal medya üzerinden bir duyuru yayınlayıp; böyle bir olaydan haberlerinin olmadığını, izin vermediklerini açıkladılar... Bunu takdirle karşıladık ancak festivali düzenleyenler, kendi sitelerinden ve satış noktalarından duyuruya ve bilet satmaya devam ediyorlar. Ayrıca çadırlar satıp, kiralayıp, ahlaksızlığı çadırlarda sürdürmenin reklamını yapmaya da devam ediyorlar. Hiçbir şekilde toplumumuza, örfümüze, gelenek ve göreneklerimize uymayan bu festivalin icra edilmesini istemiyoruz. Gezginfest Van -2019 programının iptal edilsin istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yeni Akit Gazetesi