Formasyon Türkçe’ye Fransızca ‘formation’ kelimesinden girmiştir. Genellikle pedagojik formasyon yerine kullanılır. Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Genellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından öğretmen olmak istedikleri için alınır.


Formasyon Kalktı Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmiştir.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon almanın bazı belli başlı kuralları bulunur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen lisans programlarının birisinden mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca formasyon belgesi için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşulları karşılıyor olmanız gerekmektedir. Formasyon eğitim ücreti her üniversitede farklılık gösterir. Çoğu üniversitede formasyon ücreti 2000 TL civarındadır. Formasyon başvurusu için bazı belgeleri tamamlanması gerekir Bu belgeler;


Başvuru formu
Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi
İki adet vesikalık fotoğraf
Onaylı lisans not durum belgesi
Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.
Bazı durumlarda üniversiteler başka belgeler de talep etmektedir.

Formasyon Dersleri Nelerdir?

Eğitim Bilimine Giriş
Öğretim İlke ve Yöntemleri
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
Sınıf Yönetimi
Eğitim Psikolojisi
Özel Öğretim Yöntemleri
Öğretmenlik Uygulaması
Öğretmenlik Meslek Etiği
Eğitim Tarihi
Eğitimde Program Geliştirme
Eğitim Sosyolojisi
Eğitim Felsefesi
Rehberlik
Bilgisayar Destekli Öğretim
Özel Eğitim
Karakter ve Değerler Eğitimi
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
Eğitimde Eylem Araştırması
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Türk Eğitim Tarihi
Bireyselleştirilmiş Öğretim
Yaşam Boyu Öğrenme
Gelişim Psikolojisi
Formasyon Kimler Alabilir?

Formasyon almak için öncelikle formasyon eğitimi alabilen bölümlerden bir tanesi okumuş olmak veya okuyor olmanız gerekir. Hala okuyorsanız en az 2 yılı tamamlamış olmak gerekir. Formasyon eğitimi için MEB’in belirlediği bölümlerde eğitim almak gerekir. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlamanız gerekiyor. Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir. Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler ise lisans programlarından birinde eğitim alıp mezun olmak şartıyla formasyon alabilir.

Formasyon Ne Kadar Sürer?

Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.

Milliyet