24 yıl sonra Gebze'deki fabrikasını kapatıp Türkiye'yi terk etme kararı alan Honda, işçilerine tazminatların yanı sıra herkesi kıskandıracak bir şekilde 48 maaş da ikramiye vermişti. Ancak o ikramiyelerle ilgili işçiler çok büyük bir şok yaşadı. İşçilerin aldığı 48 maaşlık ikramiyelerin yüzde 40'ına el konuldu. Bununla ilgili haberi de Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş duyurdu ve köşesinden bir işçinin çığlığını dile getirdi.

Honda, Türkiye'deki üretimini sonlandırdı, son aracını 28 Eylül'de banttan indirdi.

1997 yılından beri Gebze'de otomobil üretimi yapan firma radikal bir karar alarak Türkiye'deki fabrikasını kapattı, işçiler de açıkta kaldı.

Ancak Honda, Türkiye'den ayrılmadan önce işçilere bir jest yaptı ve tazminatlarının yanı sıra 48 maaş da ikramiye verdi, ayrıca çalışanlarını Cumhuriyet altını ile ödüllendirdi. 

Barış Yarkadaş'a konuşan işçi: Yüzde 40 kesildi

Ancak Honda'nın verdiği ikramiyelerle ilgili çok çarpıcı bir açıklama yapıldı.

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, Honda işçilerinin aldığı tazminatların yüzde 40'ının vergi olarak kesildiğini yazdı. Yarkadaş işilerden kendisine gelen mesajı paylaştı.

İşte Yarkadaş'ın o bölümle ilgili yazısı

BİR DE BUNA BAKIN…

“AKP emekçilerin boğazına çöküyor” sözünü öylesine söylemedim… İşte son örnek:

HONDA otomobilleri, 24 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’den çekilme ve üretime son verme kararı aldı. Fabrika yönetimi, ülkemizden çekilirken tazminatların yanı sıra çalışanlarına 48 maaş da “kapanma ücreti” verdi. Buna bir bakıma “nafaka’’ da diyebilirsiniz… Fabrikalarının kapanmasına üzülen Honda çalışanları, alacakları tazminat miktarını duyunca bir nebze de olsa teselli buldu.


BANKADA HAYAL KIRIKLIĞI

Ancak bu mutlulukları çok uzun sürmedi! Zira; fabrikadan cep telefonlarına gelen “Ücretleriniz banka hesaplarınıza yatırılmıştır” mesajını görüp bankaya koşan emekçiler, ‘’vergi şoku” ile karşılaştı. Çünkü; Mehmet Cengizlere kıyak üstüne kıyak yapan AKP’nin vergi düzeni, alın terinin karşılığını almak için gün sayan emekçileri affetmemişti. Bu adaletsiz düzen, işçilerin her birinden yüzde 40’a yakın vergiyi peşin olarak kesmişti!

Tam 24 yıl Honda’da çalışan Yücel Dündar, yolladığı mesajda bu duruma isyan ediyor ve “Barış Bey bu yapılana adalet denir mi?” sorusunu yöneltiyordu.

DEVİR ONLARIN DEVRİ…

Sayın Dündar; AKP tipi adalet budur! AKP Türkiye’de adaletin kırıntısını bile bırakmamaya yemin etmiştir. Şimdi bu yeminini hayata geçiriyor. AKP Mehmet Cengizlerin, Özaltınların, Limakların, Kolinlerin, Rönesansçı Ilıcakların, Çalıkların, ERG İnşaat’ın iktidarıdır. Onlar zenginleşirken, emekçiler yoksullaşır. Emekçiler, AKP’ci zenginleri daha da zenginleştirmek için ter döker, vergi verir. AKP düzeninin özeti budur.