MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin avukatlığını yapmış Hamit Kocabey’in Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliğinden istifa etmesinin ardından yeni üye seçimi geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Seçimlerde kura ile Havvanur Yurtsever seçilmişti. Yurtsever'in HSK üyesi olduğuna dair yazı Resmi Gazete'de yayımlandı.

NASIL SEÇİLMİŞTİ? 24 KASIM'DA MECLİS'TE NELER OLMUŞTU?

TBMM Başkanvekili Celal Adan, Genel Kurulda, yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından aday gösterilen 3 adaydan, HSK'de boşalan 1 üyelik için seçim yapılacağını duyurdu.

Adan, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonunca belirlenen aday listesini okuttu.

HSK üyeliği seçiminin gizli yapılan birinci tur oylamasına 348 milletvekili katıldı.

Seçimlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Havvanur Yurtsever 323 oy, Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Timur Borahan 7 oy, Avukat Mustafa Halit Çelik 5 oy aldı.

2 oyun boş kullanıldığı seçimde, 11 oy da geçersiz sayıldı.

Birinci tur oylamada, Anayasa'da öngörülen üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğunun (400) üzerinde oya ulaşılamaması üzerine ikinci tura geçildi.

Bu turda Anayasa'da öngörülen üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu (360) arandı. İkinci tur oylamada da aranan çoğunluğa ulaşılamadığı için en fazla oy alan iki aday arasında ad çekme suretiyle üye seçimine gidildi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın çektiği kurada, Havvanur Yurtsever, HSK'nin yeni üyesi olarak seçildi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yurtsever'in HSK üyesi olduğuna dair karar Resmi Gazete'de yayımşandı. Resmi Gazete'de, "Anayasa’nın 159’uncu maddesi ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’nun 18, 20 ve 27’nci maddeleri uyarınca, Genel Kurulun 24.11.2021 tarihli 23’üncü Birleşiminde yapılan seçim sonucunda öğretim üyeleri/avukatlar arasından Havvanur YURTSEVER Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine seçilmiştir." denildi.

HAVVANUR YURTSEVER KİMDİR?

Havvanur Yurtsever, 1972 yılında Ankara'da doğdu. Aslen Selanik göçmeni olup Samsunlu olan Yurtsever, 1996 yılında İ.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi.

1997 yılından bu yana kurucusu ve ortağı bulunduğu hukuk bürosunda Serbest Avukatlık yapmaktadır. Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Hukuk Üstünlüğü Platformunda Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

2008 yılında Ak Parti Zeytinburnu İlçe teşkilatında Yönetim Kurulu Üyeliği ve son dönemde İlçe Başkan Yardımcılığı, Dış İlişkiler Birim Başkanlığı görevinde bulundu.

Havvanur Yurtsever, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliği, Zeytinburnu Belediyesi Meclis üyeliği ve Hukuk Komisyonu Başkanlığı ve Zeytinburnu Belediye Meclisi 2. Başkan vekilliği görevlerini yürütmektedir.

Evli ve 3 çocuk annesidir.