Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen yerli otomobilin tanıtım toplantısında, yerli otomobilin özellikleri açıklandı. Holografik Asistan teknolojisi dünyada ilk kez yerli otomobilde kullanılacak. 5 firmanın ortak katılımı ile üretilen otomobil Bursa'da üretilecek. Elektrikli yerli otomobilin üretimi 5 modelde, yılda 175 bin adet olacak. Bursa'ya yapılacak tesiste toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Yatırım için 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. İşte yerli otomobilin müthiş özellikleri ve yatırım destekleri...

Türkiye'nin ilk yerli otomobili bugün tanıtıldı. Yerli otomobil üretimine ilişkin detaylar ise Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yerli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve 5 ayrı modelde üretim yapılacak.

Karar'ın 'Destekler' başlıklı 3. maddesinde bu karar kapsamında desteklenen yatırım projesinin şu desteklerden yararlandırılacağı belirtildi:

1-Gümrük vergisi muafiyeti

2-KDV istisnası

3-KDV iadesi

4-Vergi indirimi (vergi indirim oranı yüzde 100, yatırıma katkı oranı yüzde 100, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100)

5-Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl)

6- Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)

7-Nitelikli personel desteği (azami 360 milyon TL)

8- Faiz ve/veya kar payı desteği (gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 13'ünü ve ödenen faiz ve/veya kar payının yüzde 80'ini geçmemek kaydıyla, her bir kredinin kullanım tarihinden itibaren 10 yıl)

9- Yatırım yeri tahsisi

10-Alım garantisi

 

Yatırım tutarı 22 milyar olacak
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yerli elektrikli otomobil üretimine ilişkin bazı ayrıntılar belli oldu. Karar göre yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve proje bazlı devlet yardımı verilecek. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olacak.

4 bin 323 istihdam sağlayacak
Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019'dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek.Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.

 

5 modelde 175 bin adet üretim
Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde yılda 175 bin adet olacak.Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak. Faiz ve kar payı desteği gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 13'ünü ve ödenen faiz veya kar payının yüzde 80'ini geçmemek kaydıyla, her bir kredinin kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl olacak.