Son dakika : KYK borçları için flaş gelişme.

TBMM 'nin açıldığı ilk gün TBMM'den son dakika haberleri geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu sayfasında yayımlanan duyuruda kanun tekliflerinin detaylarına yer verildi.

BUGÜN GELDİ

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'na 4 KYK borcu teklifi geldi. Gelen tekliflere bakıldığında KYK borçları düzenlemesinin ön planda olduğu görüldü.

İLK TEKLİF

Meclise gelen ilk teklifte MHP'li Olcay Kılavuz, sadece ana paranın tahsil edilmesi gerektiğini istedi. İşte kanun teklifinin detayları:

Teklifin Başlığı    16/8/1961 Tarihli ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklifin Özeti    Teklif ile, öğrenim ve katkı kredisi sözleşmelerinin oluşturulması ile mevcut borçların tahsilinde yalnızca anaparanın dikkate alınması amaçlanmaktadır.

İKİNCİ TEKLİF

CHP'li Neslihan Hancı tarafındna TBMM'ye sunulan kanun teklifinde KYK borçlarının silinmesi istendi. İşte kanun teklfiinin detayları:

Teklifin Başlığı    351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklifin Özeti    Teklif ile, öğrencilerin yükseköğrenim kredi borçlarının silinmesi ve hâlihazırda kullandırılmakta olan öğrenim ve katkı kredilerinden dolayı gelecekte öğrencilere borç tahakkuk ettirilmemesi amaçlanmaktadır.

ÜÇÜNCÜ TEKLİF

HDP'li Dersim Dağ tarafından verilen kanun teklifinde de borçların silinmesi istendi. İşte teklifin detayları:

Teklifin Başlığı    Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklifin Özeti    Teklif ile, yükseköğrenime başlayan öğrencilere eğitim dönemleri boyunca karşılıksız burs verilmesi ve hâlihazırda öğrenim kredisi kullanmış öğrencilerin borçlarının silinmesi amaçlanmaktadır.

DÖRDÜNCÜ TEKLİF

TBMM'ye sunulan diğer kanun teklifi de CHP'li Secda Erdan Kılıç  tarafından verildi. Söz konusu teklifinde burs ve kredi miktarına zam yapılması, geri ödemelerde faiz alınmaması ve ödemede kolaylık sağlanması istendi.

İşte kanun teklifi detayları:

Teklifin Başlığı    351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklifin Özeti    Teklif ile, öğrenim kredisi alan öğrencilerin aldıkları kredi miktarının artırılması, öğrenim kredisinin faizsiz olarak verilmesi ve öğrenim kredisi borçlarını ödeme hususunda kolaylık sağlanması amaçlanmaktadır.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kanun teklifleri bugün TBMM 'de komisyonlara geldi. MEclisin açılması ile birlikte teklifler, önümüzdeki günlerde gündeme gelecek. Komisyonda oylamada teklif kabul edilirse TBMM Genel Kurulu 'na sevk edilecek.