Çin’de ortaya çıkan ve ülkemiz dahil bir çok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs sebebiyle mart ayının ilk haftasından itibaren ülkemizde de bir dizi önlem alınmıştı. Covid-19’un ülkemizde yeni görülmeye başladığı zamanlarda maske ve kolonyaya rağbet artmış ve dolayısıyla fiyatlar yükselmişti.

 Zaman içerisinde maske üretiminin artması ve kolonya ihtiyacının tamamlanması ile fırsatçıların önüne geçmek ve herkese ulaşmak adına Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’nca ücretsiz  maske uygulamasına gidilmişti.

 Süreç içerisinde PTT Kargo’nun başvuru bağlantısını dolduran vatandaşlara haftada 5 adet olmak üzere maske ulaştırılacağı bilgisi paylaşıldı. Ardından ise e-devlet üzerinden başvurular alındı. Son olarak ise vatandaşlara kod gönderileceği ve bu kod ile herhangi bir eczaneden maske alınabileceği açıklandı.

 PTT, e-devlet ve eczane derken vatandaşların bir kısmı maske alamadı. Satışın da yasak olması sebebiyle para ile de alınamıyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasından maske talebi de olumsuz sonuçlanıyor.

 Sağlık Bakanlığı SABİM Alo 184 hattı aranınca da maske kodu için beklenilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Marketlere ve belirli yerlere maskesiz giremeyen vatandaşlara ihlal sonucu ceza uygulanıyor.

 20 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar hariç 20-65 yaş arası vatandaşlardan da özellikle kamu personelleri başta olmak üzere maske temini ve sürekliliğinde sıkıntı yaşıyor. Durumun düzeltilmesi ve aksaklıkların giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunuluyor.