Afganistan'dan Türk askerinin çekilip çekilmeyeceği son günlerde tartışma konusu olurken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) üç kıtada barış ve huzur sağladığı ülkelerdeki askeri varlığı da gündeme geldi. Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında 15 ülkede askeri varlığı bulunuyor. Afganistan, Bosna-Hersek, Kosova, Arnavutluk, KKTC, Katar, Irak, Suriye, Lübnan, Somali, Mali, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti Karabağ ve Libya'da görev yapan Mehmetçik, uzun yıllardır buralarda barış, istikrar ve refahın sağlanmasına katkı sunuyor. TSK'nın bu ülkelerin çoğunda askeri üssü bulunurken bazı ülkelerde de BM ve NATO çatısı altında uluslararası barış gücü içerisinde görev yapıyor.

Yurt dışındaki en büyük askeri üssümüz, stratejik açıdan önemli bir nokta olan Somali'de. Başkent Mogadişu'da bulunan Mehmetçik, Somali ordusuna eğitim desteği veriyor. Türkiye ayrıca ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip beşinci ülke.

EN ÇOK ÜS IRAK'TA

Türkiye'nin en fazla askeri üssü ise Irak'ta. Bu üslerin en büyüğü ise Başika Üssü. Başika'da terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşacak güçleri eğitmek için açılan kampta Mehmetçik görev yapıyor. Kuzey Irak'ta Bamerni, Kanimasi ve Begova'da Türk askeri üsleri bulunmakta. Irak'taki üslerde yaklaşık olarak 2 bin 500 Mehmetçik yer alıyor.


Türkiye, Suriye'de düzenlediği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarının ardından terörden arındırdığı ülkenin kuzey bölgelerinde güvenliğin ve istikrarın devamı için asker bulunduruyor. Ayrıca Rusya ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde İdlib'te de ateşkesi gözetleme ve denetleme misyonu dahilinde görev yapıyor.

Türk askeri, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) çerçevesinde görev yapıyor. Türkiye 10 yılı aşkın süreden beri UNIFIL'e destek veriyor. Bu ülkedeki Mehmetçik sayısı 100 civarında.

Kabil Üniversitesinden Fazıl Ahmet Burget, Batılı güçlerin Afganistan'daki varlığının bu yılın sonlarında sıfırlanacağını belirterek Kabil'de 6 bin kişilik Türk gücünün konuşlanacağını kaydetti. Burget "Afganistan'da Türkiye menfaatsiz, istikrar ve huzur isteyen, arayan kardeş ülke olarak kabul görüyor. Bu yönü ile de tek alternatif diyebiliriz. Türk askerinin varlığı önemli bir şans" dedi.

EN FAZLA ASKER KKTC'DE

1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bu yana Türkiye, KKTC'de asker bulunduruyor. KKTC'deki Türk askerinin sayısı 40 bin civarında. Kıbrıs, Doğu Akdeniz'e hakim konumuyla en stratejik alanlardan bir tanesi. TSK ayrıca Rusya ile oluşturulan ortak barış gücü kapsamında Karabağ'da ateşkesin gözetlenmesi ve denetlenmesi faaliyetini yürütüyor.

Mehmetçik, 99 yıllığına Türkiye'ye tahsis edilen Sudan'ın Sevakin adasında da görev yapıyor. Burada da 40-50 kadar askeri gücün bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin bazı ülkelerde barışı koruma misyonu da var. Bu doğrultuda Türk ordusu, NATO ve BM bünyesinde en aktif rol oynayan ordulardan biri. Türk askeri; Afganistan, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lübnan, Bosna Hersek ve Kosova'da barış gücü olarak görev yapıyor.

KATAR'DA İKİ ASKERi ÜS

Türkiye ve Katar arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler son yıllarda en parlak dönemini yaşarken, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkelerinin bu ülkeye uyguladığı müeyyideler ve yönelik tehditlerden sonra 2017 yılında Katar'da Türk askeri görevlendirildi. Türkiye, ayrıca bu ülkede iki askeri üs de kurdu.

Selçuk Böke

Türkiye