Uzun çalışma süreleri, hız baskısı ve kalitesiz ekipmanlarla neredeyse iş güvenliği önlemleri olmadan çalışan motokuryeler birçok iş kazası geçiriyor, iş cinayetlerinde ölüyor. Motokuryeler uzun saatler çalıştıklarını, ucuz ve kalitesiz ekipman kullanmak zorunda kaldıklarını anlatırken, Motorkurye Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz, mesleklerine ilişkin bir yasanın yapılmasının şart olduğunu söylüyor.

Motosikletli kuryelerin çalıştıkları firmalara göre çalışma şartlarının da farklılaştığını ifade eden Barış yaygın olan sistemde yaşananları şu şekilde anlatıyor: “Ekipmanları kuryelerin kendileri alıyor. Bu da kaza oranlarını artırıyor. Motorları kendi motorları olduğu için bakım yaptıramıyorlar, çünkü yaptırdıklarında da parası kendi ceplerinden çıkıyor. Zaten ne kadar kazanıyorlar ki bir de motora bakım yaptırsınlar. Bazı arkadaşlarımız maddi yetersizlikten dolayı, kaliteli bir kask almak yerine kaska kaplama yaptırıyor ve yeni gibi görünüyor. Zaten ülkemizde her gün bir şeylere zam geliyor. Son zamanlarda motokuryelerin ölüm oranlarında artış var, bence artmaya da devam edecek. Bunların yanı sıra çok fazla işi bilmeyen insan da var. İşverenin de işine geliyor çünkü sonucunda ona bir ceza, yaptırım yok. Bunların önüne geçilmesi lazım.”

"GÜNLÜK 11 SAAT ÇALIŞIYORUM"

Motosikletli kuryelerin geçtiğimiz aylarda yaptığı eylemlerde öne çıkan güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin olduğunu anlatan Barış, “Bizler güvenli ekipman, güvenli sürüş istiyoruz. Örneğin ben günlük 11 saat çalışıyorum. Sosyal hayat yok. Evli ve çocuklu olsan bu durum ultra zor. Biz motosikletli kuryeler olarak eylemler yaptık. Bildiğim kadarıyla sadece bir tane şirket açıklama yaptı. Onlar da koşullarını söyleyip ‘Bizim koşullarımız bunlar, çalışmak isteyen arkadaşlarımıza kapımız açık’ dediler. Benim çalıştığım şirkette çalışan motosikletli kuryeler ve farklı şirketlerdeki motosikletli kuryeler hâlâ bekliyor. Üstelik motosikletli kuryeyle teslimat yapan bir firmanın 24 saat çalışma izni yok ama 24 saat çalıştırıyor. Bunun sebebi de sabah 07.00’den gece 00.00’ye kadar çalıştırma ruhsatını örneğin 20 bine aldıysa 24 saat çalışma ruhsatını 100 bine alacak olması. O parayı vermektense illegal olarak çalışıyorlar. Bunu internet sitesinden görmek de mümkün oluyor üstelik” diye konuştu.

"VERGİLER KALKSIN Kİ HAYATA TUTUNALIM"

Motosikletli kuryeliğin az tehlikeli meslekler grubundan çok tehlikeli meslekler grubuna alınması gerektiğini vurgulayan Motorkurye Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz, “Kuryelik mesleğine yasal mevzuat getirilmesi, meslek tanımının yapılması, bir standart getirilmesi ve bizim ekipmanları daha ucuza almamız gerekiyor. Koruyucu ekipmanlar çok pahalı. Bu ekipmanlardaki vergilerin hepsi bizim kaldıramayacağımız yükler. Örneğin 2 bin liraya alabileceğimiz bir kaskı 8-9 bin liraya almamız gerekiyor, onu da alamıyoruz zaten. Devlet bu konuda bize bir kolaylık sağlamıyor. Vergileri sıfırlasa bizi hayatta tutacak ekipmanları çok rahat bir şekilde alabiliriz. İstanbul’da ölen motokurye kardeşimiz bariyerlere çarpıyor ve kaskı ortadan ikiye bölünüyor. Biz kalitesiz bir kask kullanmak yerine kaliteli kaskları alabilseydik bizi hayatta tutmaz mıydı? Hazine ve Maliye Bakanlığının ve Ticaret Bakanlığının bu vergileri kaldırması gerekiyor. Kaldırsın ki biz hayata tutunalım. Güvenli ekipman alamıyoruz, hayata tutunamıyoruz” dedi.

"RESMİ VERİLERİ BİZE VERMİYORLAR"

İnsanların trafikte motosikletli kuryeleri tanımasının çok önemli ve gerekli olduğuna değinen Yavuz şunları söyledi: “Biz trafikte varız. Sadece paket değil, can da taşıyoruz. Canımızı riske atmasınlar. Maalesef biz çok riskli bir iş yapıyoruz. Denizli’de motosikletli kurye kardeşimizi öldüren şoför denetimli serbestlik aldı. Pandeminin başından itibaren motokurye ölümlerini takip etmeye çalıştık ama 300’den sonrasını sayamadık. Biz emniyetten, valilikten ve TÜİK’ten bütün verileri istedik fakat art niyetli olduğumuzu söyleyerek bize verileri vermiyorlar. Bizler art niyetli değiliz, biz kurye camiasına doğru bilgi vermek zorundayız ve bilmek istiyoruz. Biz kurye camiasına saygınlık kazandırmak, standart getirme, çalışma standartlarını refah bir düzeye ulaştırmak için çalışan konfederasyonuz. Bütün çabamız bu ölümleri en aza indirmek, 50 cc’lik motorların piyasadan çekilmesi ve e sınıfı kuryeler olmaması. Bunların önüne geçmeye çalışıyoruz.”

"İŞ TANIMI VE YASANIN OLMASI GEREKİYOR"

Bu meslekte belirli standartların olması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Nasıl ki bir tır şoförünün 4 saatte bir 45 dakika mola vermesi gerekiyorsa kuryelerin de motosiklet üzerinde mola verecekleri bir standart olması gerekiyor. Bu meslekle alakalı bir yasa olması gerekiyor. Bunun için de meslek tanımı yapılmalı. Başlı başınca el değmemiş bir meslek. Bu mesleğe devletin el atıp, bizle de istişare ederek bir standart getirmesi gerekiyor çünkü en doğru bilgiyi biz verebiliriz. Sahada biz varız, sokakların sahibi biziz. Devlet sorsun biz anlatalım” dedi.

Evrensel