Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından Türkiye'de kademeli normalleşme sürecine geçilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada normalleşme sürecine ilişkin karar alınmadan önce Koronavirüs Bilim Kurulu'na danışıldığını buradan gelen bilgilendirmeler ışığında kabine toplantısının ardından kararlar alındığını, kafeterya, restoran ve okullarla ilgili yeni kararların da Pazartesi günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Kabine toplantısında yapacağı sunumun ardından gündeme alınıp değerlendirileceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli arkadaşlar bu konuda biliyorsunuz her zaman benim bir sözüm var. Bilim kurulumuz var, bilim kurulumuzun çalışmaları kabinenin  önüne gelecek. Bunu orada müzakare edeceğiz. Mutasyonun hangi illerde ne konumda olduğunu, istatistiki eğrilerin nerelere vardığını Sağlık Bakanımız bize takdim edecek. Daha sonra ne gibi tedbirler alabiliriz, Lokantalar, kafeteryalarla ilgili ne gibi adımlar atılabilir, otellere varıncaya kadar bunların kararını Pazartesi günü alacak, ondan sonra yapacağımız açıklama ile tüm halkımıza ifade edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İÇİN NORMALLEŞME HENÜZ ERKEN

Prof. Dr. Yavuz, İstanbul'daki son gelişmeleri ele alarak tam açılma için erken olduğunu bir süre daha kısıtlamalara devam etmenin hayati önemde olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "İstanbul gerçekten hem iş akışı açısından hem de nüfus hareketliliği açısından farklı bir durumda. İlçeler arası hareketliliği çok fazla olan bir il. Onun için İstanbul'da il bazında kararlar alınmalı. İl pandemi kurulu burada ilçe ilçe de tespit edebiliyor enfeksiyon oranlarını ama bu şekilde çok geçiş olduğu için il bazında değerlenmek daha sağlıklı olur. Küçük yerlerde belki il pandemi kurulları diyelim bir köyde çok düşük bir enfeksiyon oranına göre açılma ya da bir köyde çok yüksek oralar nedeniyle kapanma kararı alabilir ama İstanbul'un bu anlamda diğer illere göre gerçekten daha farklı değerlendirmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, illere göre sürece ilişkin il pandemi kurallarını işaret ederek, "100 bin nüfusta son 7 günde görülen enfeksiyon insidansına (yeni olguların nüfusa oranı) bakılacak. Bu insidans belli eşik değerlerin altına düştüğü zaman açılmaya gittiğinizde riski de düşürmüş oluyorsunuz. Daha güvenli bir yöntem. Şu an Türkiye'de o eşik değerlerin altında olan 10-20 kadar il var mesela. Buralar hem okullar, hem diğer kapalı olan yerlerin açılması anlamında daha güvendeler. Yalnız sadece oranlardaki düşüş değil, bu düşüşün süreklilik göstermesi de gerekiyor. Yani il pandemi kurullarının bakması gereken bir diğer parametre de tabii ki infeksiyon hızının haftalar boyunca düşüş trendi içinde gitmesi, yani artmaması. Düşüş olmuş ama artışa geçtiği bir ortamda açılmalara giderseniz o da sıkıntı yaratabilir" diye konuştu.

TÜNELİN SONUNDAKİ IŞIK GÖRÜLDÜ AMA...

Alman merkezli ilaç şirketi BionTech'in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, mayıs sonunda ya da haziran ayının başında koronavirüs vaka sayısı ve can kaybı sayısının kalıcı olarak düşeceğini böylece normal yaşama geçiş yapılabileceğini söyledi. Der Spiegel dergisi ve Bild'e değerlendirmelerde bulunan Prof. Şahin, aşılamayla birlikte vaka sayılarında düşüşün artacağını vurgulayarak, "Önemli kriter o döneme kadar yeterli sayıda insanın aşılanmış olması. Ancak yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kontrol altına alınması, virüsün artık bulaşmayacağı ve tamamen biteceği anlamına gelmiyor. Sadece normal bir yaşama tekrar dönebileceğimiz anlamına geliyor" diye konuştu.

MUTASYONLAR ENDİŞE VERİCİ FAKAT BİONTECH'İN AŞISI ETKİLİ

Mutasyonların vaka can kaybı sayılarını hızlı şekilde artırdığına dikkat çeken Şahin, bu durumun endişe verici olduğunun altını çizerek, kendi geliştirdikleri aşının şimdiye kadar yapılan çalışmalarda mutasyonlara karşı etkili olduğunu vurguladı. İsrail'de elde edilen verileri hatırlatan Prof. Uğur Şahin, "Tünelin ucundaki ışığı görüyoruz. Görünen ışık da tünelin ışığı değil. Aşının etkinliği sayesinde hem virüsün bulaşması hem de virüsün insan içindeki gelişimi engelleniyor. Ben aşının bu kadar etkili olmasını beklemiyordum" ifadelerini kullandı.