NTV'de yer alan habere göre; hakkında kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dolayı Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle aranan SBK Holding kurucusu Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya polis tarafından saat 15.30 sularında tutuklandı.

Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Korkmaz'ın da aralarında olduğu 19 kişi hakkında "kara para aklama, mal ve hizmet alımı olmadan yüksek tutarda para transferleri yapmak suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında, geçtiğimiz yılın aralık ayında operasyon başlatılmıştı.

4 ilde yapılan operasyonlarda 10'u gözaltına alınırken, Korkmaz'ın da aralarında olduğu 8 kişinin yurtdışında olduğu belirlenmişti.

Yurt dışında olduğu belirlenen Korkmaz'ın evinde yapılan aramada şömine içerisinde yakılmış cep telefonu ele geçirilmişti. Soruşturma kapsamındaki firmalardan birinin tabela şirket olduğu, adresinin boş olduğu belirlenmişti.

Korkmaz hakkında Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle arama kararı çıkartılmıştı.

ABD'DEKİ SORUŞTURMA

ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. 'Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

2014-2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralar ile Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Sezgin Baran Korkmaz ve Sezgin Baran Korkmaz'a yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen'in Sezgin Baran Korkmaz'nın Türkiye'deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

Malvarlığına el konulmuştu
Korkmaz'ın ve şirketinin bütün malvarlıklarına geçen ekim ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konma kararı alınmıştı.

NTV