Milliyet'ten MERT İNAN'ın haberine göre: Enerji çalışmaları yapan düşünce kuruluşu Ember'in yayınladığı 'Avrupa'da kömür kaynaklı hava kirliliği raporu'na göre Türkiye, kömürden elektrik üretimi kaynaklı PM10, kükütdioksit ve azot kirliliği parametreleri açısından Ukrayna ile birlikte ilk 3 sırada yer alıyor.

AB üyesi 27 ülke, İngiltere ve Enerji Topluluğu'na üye ülkeler ile Türkiye'nin de değerlendirildiği raporda, hava kirliliği verileri değerlendirilerek, kömür santrallerinden kaynaklı kükütdioksit, azot ve PM10 inceledi.

Yatağan 4. sırada

Rapora göre kıta Avrupası'nda kömür santrallerinden kaynaklanan PM10 kirliliğinin büyük bölümü Ukrayna'daki santrallerden kaynaklanırken kükürt dioksit kirliliğinde Türkiye'nin, yüzde 24 kirlilik pay ile 2. sırada yeralması dikkat çekti. En fazla kükürt dioksit yayan 10 kömür santrali arasında Yatağan Santrali 4. sırada yeralırken, PM10 kirliliğinde Seyitömer Termik Santrali 6.sırada, Tunçbilek Santrali ise 9. sırada yeraldı.


Avrupa'nın kömürden elektrik üretimi kaynaklı kükürtdioksit emisyonlarının yüzde 44'üne denk geldiğine vurgu yapılan raporda, bu santrallerin üçünün Türkiye'de yer aldığına da dikkat çekiliken, Türkiye'nin, kömürden elektrik üretimi kaynaklı azot kirliliğinde, Avrupa toplamının beşte birini oluşturduğu açıklandı.

EMBER Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, ortaya çıkan verileri, şöyle yorumladı: "Elektrik üretimi amacıyla kullanılan kömür, havaya kirleticiler yayarak insan sağlığına tehdit oluşturuyor ve çok sayıda erken ölüme sebep oluyor. Bu kirleticilerin yayılımı binlerce kilometreyi bulabiliyor.

Ember'in analizi, Türkiye'deki hava kalitesinin ne denli büyük tehdit altında oldğunu ortaya koyuyor. Batı Balkan ülkelerinin 2019 yılında, Enerji Topluluğu üye ülkeleri için ulusal ölçekte belirlenmiş olan hava kirliliği emisyon limitlerine uyum sağlamamış olmaları da önemli bir sorun."

MERT İNAN

Milliyet