Vatandaşlar vergi borçlarını iki farklı şekilde sorgulayabiliyor. Öncelikle e-devletüzerinde sorgulama yapmak mümkün. https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden şifreleri ile e-devlet kapısına giriş yapan vatandaşlar, buradan Gelir İdaresi Başkanlığı vergi borcu sorgulama sayfasını tıklayarak sonucu görebiliyor. Arama kısmına vergi borcu yazarak da kısa şekilde bu menüye ulaşılabiliyor. Bu hizmet ile, sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair mükellef bazlı bilgilerinize ulaşmak mümkün. İkinci olarak ise https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme adresinden T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadı ve aileden birinin T.C. kimlik nosunu girerek sisteme giriş yapan kişi, yine vergi borcunu öğrenebiliyor.

VERGİ KAÇIRMANIN CEZASI

Vergi düzenlenmesi ve tutulan kayıtlarda muhasebe ya da defter hilesi yapanlar, kayıt dışı prosedürler ile alakası olmayan şahıslar adına açılan hesaplar gibi durumlarda vergi kaçakçılık suçu işlenmiş olur. Bunun cezası yapılan kaçakçılığa göre 6 aydan başlayarak 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ayrıca hapis cezasını paraya çevirerek de ceza ödenebilmektedir.

VERGİ KAÇIRMA YÖNTEMLERİ

İthalatın veya ihracatın vergi cennetindeki paravan ya da hayali şirketler üzerinden geçirilerek işlem yapmak, Gelişmiş yerlerde ticari faaliyette bulunulmasına rağmen daha az vergi verilen kalkınmada öncelikli yöreleri merkez göstermek, Ticari faaliyetin merkezi Türkiye’de bulunduğu halde, yabancı şirketin bir şubesi şeklinde göstermek, Basit usul vergilendirmeye sahip olunan kimseler tarafından her isteyene istediği kadar belgenin verilebilinmesi ya da düşük tutarlarda belge düzenlemek, Farklı bir hizmet verilmiş olunsa da serbest meslek niteliğindeki danışmanlık tarzındaki hizmetler veriliyormuş gibi göstermek, Ticari faaliyetlerde bulunmasına rağmen yabancı irtibat bürosu faaliyetleri verdiğini belirtmek, Mal ve hizmet satışlarına fatura ya da fiş düzenlememek veya eksik olarak düzenlemek, Daireye kayıt yaptırmadan çalışma faaliyetleri gerçekleştirmek ya da geç bildirimde bulunmak, Firmanın envanter kayıtlarında değişiklik yapmak, Firmanın korsan mal üreterek bunları belgesiz satmak, Firmanın vergiden muaf tutulan vakıf ya da dernek adıyla faaliyetlerde bulunmak, Gelecek döneme ilişkin giderlerin içinde bulunulan döneme işlenmesi, Şahsi harcamaların firma gideri gibi göstermek, Dövizle yapılan işlemlerde ya da dövizle yapılan alacaklarda kur farkını gizlemek, Sahte belgelerle vergi iadesi ya da diğer farklı teşvikler almaktır.