Ülkemiz 31 Mart 2019 tarihinde önemli bir seçime girecek. Vatandaşın merakla beklediği 2019 yerel seçimleri ile belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe ve ilin yerel hizmetlerini yerine getirecek olan yöneticiler seçilecek. Ülkemizde yerel seçimler 5 senede bir gerçekleştiriliyor. 

Ülkemizde en son yerel seçim 2014 yılında gerçekleştirildi. Yerel seçimler yapılış itibariyle genel seçimlerden farklı olmuyor. Yine referandumlarda olduğu gibi okullarda sandıklar kuruluyor. Oy kullanma hakkı tanınmış olan her vatandaş kendisine özel olarak basılmış oy pusulası aracılığıyla oyunu kullanıyor.

Yerel Seçimler ile kimler göreve geliyor? Büyükşehir belediye başkanı, İl belediye başkanı, İlçe belediye başkanı, Belde belediye başkanı, Mahalle ve köy muhtarı, İl genel meclisi, Belediye meclisi üyeleri 5 yılda bir ülke genelinde yapılan yerel seçimler ile seçiliyor.

arada vatandaşlar ise seçimin ertesi günü resmi tatil olacak mı? çok merak ediliyor. Yerel seçimler 2019 Pazar günü yapılacak. AKP ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı karşısında CHP ile İyi Parti Millet İttifakı adı ile katılacağı seçimlerin ertesi gününün tatil olup olmayacağını sizler için araştırdık.

Bildiğiniz gibi seçimlerde oy verme işlemleri, ilkokul, lise, ortaokul ve üniversite gibi çeşitli eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir. Ayrıca tüm özel ve kamu okullarında oy verme işlemi yapılabiliyor. Oy verme işlemi akşam saatlerinde biter ve sayım aşamasına öyle geçilir. Sayım aşamasının gece geç saatlere kadar sürebiliyor.

Seçim sonrası okulun eski düzenine kavuşturulması gerekiyor, fakat bunun için yeterli süre bulunmaması sebebi ile genel olarak seçimlerin bir ertesi günü okullar tatil ilan edilir. Yani 1 Nisan 2019 Pazartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan resmi açıklama ile okulların tatil olacağını öğreniyoruz. Tatil dolayısıyla 1 Nisan 2019 tarihinde öğretmenler de idari izinli sayılacaklardır.

mymemur