Bundan tam 25 yıl önce 1 Ekim 1992 gecesi Ege denizinde devam eden NATO’nun “Kararlılık Gösterisi” isimli tatbikat sırasında Türk Deniz Kuvvetleri”ne ait TCG Muavenet gemisi, ABD’ye ait USS Saratoga uçak gemisinden atılan iki füze ile vurulmuş, gemi komutanı dahil 5 askerimiz şehit olmuştu.

Peki Amerikalılar bunu nasıl izah etti, hatırlıyor musunuz? “Bu olay gemi personelinin eğitimsizliğinden ve bilgisizliğinden kaynaklanmıştır.”

Oysa hedefini vuran böyle bir atış ancak gerekli bilgi ve eğitim sahibi personel tarafından yapılabilirdi. Tüm incelemeler Amerikalıların Muavenet gemisini kasıtlı olarak vurduğunu gösteriyordu.

Geçen hafta NATO kağıt üstünde de olsa yine Türkiye’ye hedef aldı. NATO’nun Norveç’te düzenlediği komuta kontrol amaçlı tatbikatta Atatürk’ün fotoğrafı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismi “düşman taraf” olarak gösterildi.

Tatbikata katılan Türk subaylarının dikkatiyle ortaya çıkan skandal üzerine NATO özür üstüne özür diledi.

Tıpkı Muavenet’in vurulması sonrası yapılan açıklamaya benzer biçimde, Atatürk heykelinin fotoğrafının bir teknisyen tarafından bilmeden konduğunu, Erdoğan’ın fotoğrafını koyan personelin de görevden alındığını açıkladı.

Oysa tüm uzmanlar bu tür tatbikatlarda gerçek olay ve isimlerin asla ve asla kullanılmadığını, en üst rütbedeki generaller tarafından onaylanmadan bu tür bir tatbikat senaryosunun hazırlanamayacağını söylüyorlar.

Zaten NATO’nun 4 Kasım günü Girit Adası’ndaki Artemis Tatbikatı’nda da Türkiye “düşman ülke” olarak isimlendirilmişti.

NATO yok ABD var 

Bu olayları basite indirgememek lazım. Bu top yekün tüm NATO üyelerinin değil, ABD’nin Türkiye’ye bakışını net biçimde yansıtıyor. Siz 28 üyeli NATO isimli bir kuruluş görüyorsunuz ama aslında ortada olan Amerika. Çünkü NATO’nun harcamalarının yüzde 70’i Amerika tarafından karşılanır.

Bu olayda da Türkiye ile ilişkileri son derece kötüleşen Amerika’nın tutumu etkilidir. Temel nedenlerden birisi Türkiye’nin, Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD/YPG’ye bir devlet kurdurmaya uğraşan ABD’nin oyununu bozması.

Türkiye’nin El Bab, İdlib’den sonra Afrin’i teröristlerden temizleme amacı ABD’yi kızdırıyor. Buna Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemini ekleyin.

ABD bunun için Türkiye’ye zarar verecek her terör örgütüyle doğrudan ya da dolaylı çalışıyor. PKK/PYD/YPG, FETÖ en başta gelenleri. IŞİD’in yüzlerce teröristinin Rakka’dan çıkarılmasını saygıyla karşılayan bir Amerika var karşımızda artık.

Aslında siz bu olanları “15 Temmuz darbe girişimi devam ediyor” diye düşünün. Sadece aradaki taşeronlar çıktı.