Ha bugün, ha yarın kadro gelir, maaşlar düzelir, sendikalı oluruz, geçim sıkıntımız azalır diyerek adeta ömür tüketen taşeron işçiler her seçim öncesi türlü vaatlerle kandırıllarını düşünmekteler.

Birçok kamu kuruluşunda 15 yıldır özveriyle, sabırla çalışan taşeron işçilerin asgari ücret isyanı gitgide büyüyor. Kurumsallaşmak adına dernekler kurup, çeşitli STK'larla görüşen ve sosyal projelerle sesini duyurmaya çalışan taşeron veri giriş personelinin adeta sesi kısıldı.

Özellikle hastanelerde çalışan taşeron işçilerin yoğun stres altında olumsuz ekonomik koşullarda 10 yılın üzerinde çalışması bir çok adaletsizliği de beraberinde getiriyor.

Aynı iş yerinde aynı işi yapan kadrolu işçi ile taşeron işçi arasında maaş ve diğer sosyal haklar bakımından uçurumlar var. Bu haksızlığın ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan siyasi açıklamalar, artık taşeron işçilere inandırıcı gelmiyor.

Daha önce eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in yoğun mesai sarfettiği ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kadro müjdesi vererek heyecanlandırdığı taşeron işçiler için artık umutların tükendiği günler yaşanıyor.

Hastanelerde ortak kunbara olarak adlandırılan ve çalışanların ortak emeği ile doldurulan döner sermaye ekonomik havuzu, sadece kadrolu çalışanlara pay edilirken, taşeron işçiler yine bu konuda mağdur konumundalar. Ayrıca bir çok sosyal hakkı bulunan kadrolu işçilerin yanında, hiçbir sosyal haktan yararlanamayan, yıllık girdi çıktı yapılarak, minimal düzeydeki maaş tablosuyla da taşeron işçilerin mağduriyeti devam ediyor.

Hemen hemen her seçim öncesi kadro umutları yeşertilen sonrasında ise hayalleri adeta çöp olan kamu taşeron işçileri Ajans Kamu'ya gönderdikleri sosyal mesajlarla adeta bu sessizliklerinin çığlığa dönüşmek üzere olduğunu ifade etmekteler.

Eşi çalışmayan, 3 çocuklu, kirada oturan bir kamu taşeron işçisinin aldığı 1500 TL neye yeter ve bu bütçeyle neye sahip olur bunu çok iyi irdelemek lazım. Bu psikolojiyle 15 yılını kamuya adamış bir insanın çalışma hayatına katkısının ne denli sağlıklı olabileceğini yöneticilerin yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.

Son olarak, taşeron kamu çalışanlarının bir an önce sosyal haklara, özlük haklarına, eşit ve adil çalışma koşullarına uygun hale getirilmesi temennisiyle, Ajans Kamu okurları adına, gelen mesajlar doğrultusunda yaşanan sorunları dile getirmeye çalıştık, faydasının olması ümidiyle.

AJANS KAMU