Ajanskamu.net--

2018 yılı'nin ilk altı aylık sürecine ilişkin enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2018 Salı günü açıklanacak olması nedeniyle, kamu görevlilerinin maaş artış oranı da o gün netlik kazanacaktir.

Ocak-Mayıs dönemindeki durum

2017 yılında imzalanan 4.Dönem Toplu Sözleşmede, 1 Temmuz 2018 tarihinden geçerli olarak maaş katsayılarının %3,5 oranında artırılması ve 2018 yılının ilk altı aylık dönemi sonunda gerçekleşecek enflasyon oranının %4’ten fazla çıkması durumunda fazla çıkan kısmında %3,5 oranındaki genel maaş zammına eklenmesi kararlaştırılmış bulunuyor.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılın ilk beş aylık döneminde %6,39 oranında artmış bulunuyor. Bu sonuç, içinde bulunduğumuz Haziran ayında enflasyon rakamları sabit kalsa bile (artma veya azalma olmasa), kamu çalışanlarının ücretlerine %2,89 oranında enflasyon farkı artışı yapılacağı anlamına geliyor. Ancak Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, bu oran biraz daha artabilecek veya azalabilecek.

Maaşlar hangi oranda artacak?

Maaş katsayılarının “%3,5 + enflasyon oranının %4’ten fazla olan kısmı” kadar artacak olması ve bu artışın da yaklaşık %7 oranında (beklenen Haziran ayı enflasyonu dahil) gerçekleşecek olması, kamu görevlilerinin aylık brüt ücretlerini de 1 Temmuz’dan geçerli olarak aynı oranda artıracak.

Maaş artışından dolayı oluşacak 1-14 Temmuz dönemine ilişkin maaş farkını ayrıca alacak olan kamu görevlileri, zamlı ilk maaşlarını ise 15 Temmuz 2018 tarihinde alacak.

Öte yandan, kamu görevlilerinin aile yardımı ödeneği 15 Temmuz itibariyle artacak (maaş zammı oranında) ve asgari geçim indiriminin miktarı ise değişmeyecek.