Her T.C vatandaşının ülke sınırları dışında yasal yollarla seyahat edebilmesi için şahsına ait olarak devlet tarafından düzenlenmiş pasaport belgesine ihtiyacı vardır. Nitekim pasaport olmadan yurt dışına sefer düzenleyecek olan hiçbir ulaşım aracına binmek mümkün değildir. Bu nedenle yurt dışı seyahati yapmak isteyen T.C vatandaşları mutlaka kendi adlarına ait pasaport çıkarmak zorundalar. İçinde bulunduğumuz 2019 yılı itibarıyla tüm pasaportlar, pasaport çıkarma ve pasaport için gerekli evraklar hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2019

Pasaport çıkarmak için istenen evraklar 2019 yılında da İl Nüfus Müdürlükleri tarafından belirlenen prosedürler neticesinde belirleniyor. Buna göre; pasaport sahibi olmak isteyen vatandaşlardan umumi yani umuma mahsus pasaport için birtakım gerekli belgeler istenmektedir. Bordo pasaport olarak da adlandırılan bu şahsi pasaport, yaşadığınız ilin nüfus müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu sebeple, yazımızın devamında bulacağınız 2019 yılında pasaport için gerekli evrakları tamamladıktan sonra mutlaka bulunduğunuz ildeki nüfus müdürlüğünden randevu almayı unutmayın.
İl Nüfus Müdürlüklerine yapılan başvurularda, umumi (umuma mahsus) Bordo Pasaport çıkarmak için vatandaştan istenen belgeler şunlardır:

-Nüfus cüzdanının aslı (Nüfus cüzdanında 15 yaşından büyük olan her birey için fotoğraf olması şartı aranmaktadır. 15 yaşından küçük çocuklar için nüfus cüzdanı üzerinde fotoğraf olmasa da olur.)
-2 adet biyometrik fotoğraf talep edilmektedir. Vesikalık fotoğraflar geçerli olmadığından mutlaka biyometrik fotoğrafa sahip olmanız gerekmektedir.
-Pasaport başvurusunda bulunan şahıs 18 yaşını henüz doldurmamışsa anne ve babasının izni anlamına gelen muvafakatname almış olması gerekmektedir.
-Başvuruda bulunan kişilerin eski pasaportları da talep edilmektedir. İlk defa başvuranların doğal olarak bu zorunluluğu yoktur fakat önceden her ne sebeple pasaport çıkaran biri mutlaka önceki pasaportunu başvuru sırasında yanında bulundurmalıdır.
-Pasaport başvurusundan önce yapılan ödemelerin dekontları talep edilmektedir. Bunlar; pasaport cüzdanı, harç parası ve posta bedeli gibi pasaport çıkarmak isteyen kişinin yapması gereken ödemelerin yapıldığını belgeleyen dekontlardır.
-Öğrenci olarak yurt dışına öğrenim için giden vatandaşların, yurt dışında resmi olarak öğrenim göreceklerine dair belgenin başvuru esnasında bulundurulması gerekmektedir. Nitekim bu belge harçsız pasaport da denilen öğrenci pasaportu alınması için en gerekli evraklardan biridir.
-Pasaport işlemleriyle ilgili olan temsilciliklerin form dilekçesi

Görüldüğü üzere umumi yani bordo pasaport için gerekli belgeler bunlardan ibarettir. Bordo pasaport çıkarmak isteyen vatandaşlarımız yaşadıkları bölgenin il nüfus müdürlüğüne başvurmadan önce söz konusu belgeleri hazır hale getirmeleri, pasaport işlemlerini hızlandıracaktır.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler 2019
Yeşil pasaport çıkartmak için istenen belgeler 2019 yılı itibarıyla il nüfus müdürlükleri tarafından vatandaşlara açıkça belirtilmiştir. Süre bağlamında en fazla 5 yıllık verilen yeşil pasaportlar için gerekli evraklar, umumi pasaport için istenen evraklarla birtakım benzerliklere sahiptir. Aynı zamanda bordo pasaporttan da farklı olarak yalnızca 2 belgenin olması dikkat çekmektedir. Bunlardan ilki İçişleri Bakanlığı’na yazılmış olan yeşil pasaport talep dilekçesi, diğeri ise pasaport harcı ödeme zorunluluğu olmadığı için dekont olmadan başvuru yapabilme olanağıdır.
Hususi pasaport olarak da adlandırılan ama yaygın kullanım adıyla yeşil pasaport denilen pasaport türü, kadro derecesi 1,2 veya 3 olan devlet memurlarına ve emekli bürokratlara verilmektedir. Bununla birlikte birçok avantajı olan yeşil pasaportu çıkarmak için il nüfus müdürlükleri tarafından vatandaşlardan talep edilen bazı belgeler vardır. Bunlar:
En önemli evrak, İçişleri Bakanlığı’na yazılmış hususi pasaport talep yazısıdır. Yeşil pasaport çıkarmak isteyen memur vatandaş, öncelikli olarak yeşil pasaport talep formunu doldurarak İçişleri Bakanlığı tarafından onay belgesi almak zorundadır. Söz konusu yeşil pasaport talep formu ve talep yazısı ile ilgili bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Nüfus cüzdan aslı
Önceden pasaporta sahip iseniz pasaport belgesinin aslı.
2 adet biyometrik fotoğraf, standart vesikalık fotoğraf geçerli değildir.
18 yaşından küçük ve reşit olmayan vatandaşların ya da engelli vatandaşların kanunen temsilcisi konumunda olan kişilerden aldıkları muvafakatname
Defter bedelinin ödendiğine dair hesap belgesi
Görüldüğü üzere hususi pasaport yani yeşil pasaport çıkarmak için istenen belgeler umumi pasaportla benzerlik göstermektedir.

Öğrenci Pasaportu 2019
Öğrenci pasaportu almak 2019 yılında birtakım koşullar altında mümkün olmaktadır. Bildiğiniz üzere 25 yaşından küçük olan ve eğitim hayatına devam eden öğrenciler için ayrı bir pasaport türü mevcuttur. Aslında her ne kadar farklı avantajlara ve özelliklere sahip olsa da öğrenci pasaportu ile umumi yani bordo pasaport aynı tür pasaporttur. İşin gerçeği, öğrenciler de umumi pasaportu kullanırlar yalnız harç ödemeden yalnızca pasaport defter bedeli ödeyerek bu pasaporta sahip olabilirler.
Geçtiğimiz 2016 yılına kadar yalnızca uluslararası akademik faaliyetler olan sempozyumlar, fuarlar, toplantılar ve eğitim gezileri gibi etkinlikler için verilen öğrenci pasaportu artık 25 yaşındaki tüm öğrenciler için kişisel amaçlar için de kullanılabilir. Öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Öğrenci Pasaport İçin Gerekli Belgeler
Öğrenci pasaportu çıkarmak için gerekli belgeler, umumi pasaport yani bordo pasaport için talep edilen evraklarla benzer özellikler göstermektedir. Kısaca öğrenci pasaportu için belgeler şunlardır:
T.C nüfus cüzdanı aslı
2 adet biyometrik fotoğraf
Daha önceden pasaport çıkartılmışsa bu pasaportun aslı
Ödenmesi gereken tek bedel olan pasaport defter bedeli ödemesinin dekontu
Vatandaşın okuldan alabileceği resmi öğrenci belgesi

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport başvurusu yapmak için öncelikle sizden talep edilecek belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Her tür pasaport için farklı olan gerekli evrakları tamamladığınızda yaşadığınız ilde bulunan il nüfus müdürlüğünden randevu alarak başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.
Dilediğiniz saatte ve günde pasaport başvurusunda bulunmak için nüfus müdürlüğünü resmi internet sitesinde bulunan pasaport randevu sistemini kullanabilirsiniz.

Pasaport Harçları
Pasaport harçları her yıl yapılan güncelleme ile farklılık göstermektedir. İçinde bulunduğumuz 2019 yılı itibarıyla pasaport harçlarına zam yapılmıştır. Geçen seneye nazaran %23.73 oranında zamlanan pasaportların ücretleri aşağıdaki gibidir:
1 yıllık pasaport bedeli 248,46 Türk Lirası
2 yıllık pasaport bedeli 405 TL
3 yıllık pasaport bedeli 575 TL
4 ile 10 yıl arasın pasaport bedeli 811 TL
Ayrıca istenen defter bedeli ise 133 TL’dir.

Pasaport Harçları Nereye Yatacak?
Pasaport harçlarının yatırılabileceği anlaşmalı bankalar vardır. Bu bankalardan isterseniz numara alarak gişe işlemlerinde isterseniz hiç beklemeden bankamatik aracılığı ile pasaport harcınızı yatırabilirsiniz. 

Pasaport Harç Ödeme
Pasaport harcını ödemek için anlaşmalı bankalar kullanılmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 50 kadar bankadan pasaport harcını ödeyebilirsiniz. Bu bankalar arasında en bilinenleri;
Finansbank
Akbank 
ING bank
Garanti bankası
Vakıfbank
Halkbank
Şekerbank
Denizbank

Harçsız Pasaport 2019
Harçsız pasaport 2019 yılında sadece pasaport defter bedeli ödenerek sahip olunabilecek bir umumi yani bordo pasaport türüdür. Öğrenci pasaportu olarak da bilinen bu pasaport için 25 yaş altı ve öğrenci olma şartı bulunmaktadır.

Pasaport Yenileme 2019
Pasaport yenileme işlemleri 2019 yılında, önceki yıllara göre farklılık göstermektedir. Pasaport yenileme işlemini il nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusunda gerekli olan belgelerle birlikte yapabilirsiniz.

Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar    
Pasaport yenilemek için istenen belgeler; pasaport çıkarmak için istenen belgelerin aynısınıdır. Yazımızın başlarında bahsettiğimiz bu belgelere ek olarak sadece süresi dolan pasaportunuzu da talep edilen belgeler arasına eklemeniz gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti
Yeşil pasaport yenileme ücreti geçtiğimiz yıla oranla %23.73 zam alarak 133.50 TL olmuştur. Bilindiği üzere yeşil pasaportta harç bedeli ödenmemektedir. Sadece defter ücreti olan söz konusu meblağı ödeyerek yeşil pasaportunuzu yeniletebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Talep Formu
Yeşil pasaport için talep formu internet üzerinden ulaşılabilecek bir belgedir. Bu belge hala görevinize devam ettiğinizi ve kadro derecenizi gösteren, çalıştığınız kurum tarafından tanzim edilen ve onaylanan bir belgedir. Çalıştığınız kurumdaki üst kademeden söz konusu yeşil pasaport talep formunu arz edebilir ve pasaport için gerekli evraklar arasına ekleyebilirsiniz.