Daha önceden sürücü belgesi yenileme işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında yapılmaktaydı. Ancak 2018’de yapılan düzenlemenin ardından sürücü belgesi ile ilgili bütün işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konmaktadır. 2019 yılı itibarıyla ehliyet yenileme için gerekli evraklar hakkında önemli hususlara ve ehliyet yenileme ile ilgili sizi yakından ilgilendiren birçok bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

 

Sürücü Belgesi Yenileme
Sürücü belgesi yenileme işlemleri için gerekli olan evraklardan önce, sürücü belgesinin hangi şartlar altında yenilenmesine imkan verildiğine bir bakalım. Sürücü belgenizi birçok farklı sebeple yetkili kurumlar tarafından yeniletebilirsiniz. Bu sebepleri özetlemek gerekirse;
Çıkarılan sürücü belgesi düzenlemesi neticesinde yeni ehliyet başvurusu yapabilirsiniz.
Mevcut sürücü belgenizin kayıp ya da çalıntı durumunda yeni ehliyet başvurusu yapabilirsiniz.
Eski ehliyetiniz yıpranmış ya da deforme olmuşsa yeni ehliyet çıkarmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
Çeşitli nedenlerle soyadı değişikliği yaptıysanız diğer kimliklerinizle beraber sürücü belgenizi de yeniletebilirsiniz.
Söz konusu sebeplerle size en yakın il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne başvurarak ehliyet yenileme işlemlerini hemen başlatabilirsiniz. Fakat başvuru sırasında nüfus müdürlüğündeki yetkili memurlar sizden birtakım gerekli evraklar talep etmekteler. Yeni ehliyet çıkartmak için mecburi olan bu evrakları hazırlayarak başvuru yaparsanız zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Ehliyet yenileme için gerekli belgeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler
Yeni ehliyet çıkarmak için istenen evraklar nüfus müdürlüklerine yapılan yeni sürücü belgesi alma başvurularında vatandaşlardan talep edilmektedir. Söz konusu ehliyet yenileme için gerekli olan belgelerin listesi şu şekildedir:
T.C kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi ya da pasaport)
Yeni ehliyet çıkarmak isteyen vatandaşa ait sürücü sağlık raporu
Yeni ehliyet için talep edilen değerli kâğıt bedeli ödemesinin yapıldığına dair banka dekontu
Ehliyet sahibine ait 1 adet biyometrik fotoğraf
Sürücü belgesi almak isteyen vatandaşın kan grubunu belirten yazılı belge ya da kart
Adli sicil belgesi (Her ne kadar evraklar arasında istenmese de elektronik ortamda sistem üzerinden kontrol edilmektedir.)
Görüldüğü üzere ehliyet yenileme için gerekli evraklar bunlardan ibarettir. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra bulunduğunuz bölgeye en yakın il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne giderek ehliyet yenileme başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Sağlık Raporu
Yeni ehliyet alırken istenen sağlık raporu, sürücü belgesi sahibinin fiziksel ve ruhsal olarak araç sürebilme yetisini belirten belgeler arasında yer almaktadır. Trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek için çalışmalarına devam eden resmi kurumlar, vatandaşlara yeni ehliyet verme konusunda da oldukça hassas davranmaktadırlar. Nitekim gözleri iyi görmeyen, ayağında ya da kolunda fiziksel problem olan ve bunlar dolayısıyla sürücü olur belgesi alamayan vatandaşların yeni ehliyet alması oldukça zorlaşmıştır. Öte yandan karayollarında araç kullanmak için belirlenen son yaşı dolduran vatandaşlar da yeni ehliyet alma işleminde problem yaşamaları mümkündür.

Ehliyet Sağlık Raporu Veren Hastaneler
Yeni ehliyet almak için istenen sağlık raporunu veren hastaneler, özel ve devlet hastaneleri olarak birçok hizmet sunmaktalar. Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ehliyet yenileme için gerekli evraklar arasında bulunan “sürücü olur” sağlık raporu hem özel hem de devlet hastanelerinden vatandaşlara verilmektedir.
Özel hastanelerde sürücü belgenizi yeniletmek için sağlık raporu almak, devlet hastanelerine göre daha pahalı olabilmektedir. Öte yandan Aile Sağlığı Merkezleri’nde bulunan aile doktorunuza başvurduğunuz takdirde ücretsiz bir şekilde “sürücü olur” raporu alabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Sağlık Raporu Şartları
Yeni ehliyete göre düzenlenen sağlık raporu şartlarına göre, oluşturulan 2 grup için farklı zamanlarda sağlık raporu teslim edilmesi gerekmektedir. Nitekim yeni ehliyet yenileme süreleri ile paralellik gösteren sağlık raporları yenileme süreleri şu şekilde belirtilmiştir:
1. Grup Sağlık Raporları: 10 yılda bir ehliyetini yenilemek durumunda olan vatandaşların olduğu gruptur. Sürücü belgeleri sınıfları; M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F’dir. Otomobil ve motosiklet tarzı hafif araç sürücüleri için geçerli sağlık raporudur.
2. Grup Sağlık Raporları: 5 yılda bir ehliyetini yenileme zorunluluğu olan sürücülerin olduğu gruptur. Sürücü belgeleri sınıfları; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G’dir. Bu grupta yer alan sürücüler otobüs ve kamyon gibi ağır araçların sürücüleridir.

Ehliyet Yenileme Son Tarih
Yeni ehliyet çıkarmak için belirlenen son tarih, 2015 tarihi ile tüm vatandaşlar duyurulmuştu. Buna göre 2020 yılına kadar tüm sürücü belgesi sahiplerinin yeni ehliyetlere geçmesi zorunluluğu vardır.

Ehliyet Yenileme Randevu
Yeni ehliyet başvurusu için randevu almak, internet üzerinden kolaylıkla yapılabilecek bir işlemdir. Yeni düzenlemenin ardından ehliyet işlemlerini İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yürütmektedir. Bu sebeple ehliyet yenileme başvurusu için bu kurumun resmi internet sitesi üzerinden randevu alınabilir.
Öte yandan telefon aracılığıyla da sürücü belgesi yenileme başvurusu için randevu alınabilmektedir. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi aranarak, ehliyet yenileme işlemi yapmak isteğinizi iletebilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ödeme
Yeni ehliyet için harç ücreti ödeme işlemlerini yapmadan alacağınız randevu ve başvuru işlemleri geçersiz olacaktır. Çünkü sürücü belgesini yeniletmek isteyen vatandaştan talep edilen belgeler arasında söz konusu harç ücretinin ödendiğine dair banka dekontu istenmektedir. 
Ehliyet Yenileme İçin Ödemeniz Gereken Tutar;
Eski tip ehliyetini yapılan düzenleme dâhilinde yeniletmek için 15 TL’dir.
Eski tip ehliyetini kaybeden ya da çaldıran kişiler için 15 TL’dir.
Yeni ehliyet çıkardığı halde tekrar yeni ehliyete başvuran kişiler için 196 TL’dir.
Söz konusu ücretler ehliyet kağıt bedeli olarak alınmaktadır. Eski tip ehliyetini kanuni açıdan yeniletmek zorunda olanlar ile kaybeden kişilerin ödedikleri 15 TL’nin 13’ü kağıt bedeli, 2 TL’si de Polis Vakfı’na ayrılan miktardır.
Yeni ehliyetini herhangi bir sebeple tekrar yeniden çıkarmak isteyen sürücüler için ödenmesi gereken tutarın 30 lirası Polis Vakfı’na ayrılmışken 166 TL’si ise değerli kağıt bedeli olarak vatandaştan alınmaktadır.

Ehliyet Yenileme Zorunlu Mu?
Yeni ehliyet sahibi olmak zorunlu mu diye merak eden vatandaşlarımız için cevabımız evet olmaktadır. Çünkü 2015 yılında çıkarılan kanun dahilinde resmi gazete yayınlanmasının ardından yeni sisteme geçilerek bütün sürücülerin ehliyetleri Avrupa Birliği standartlarına geçirilmektedir. Bu sebeple 2020 yılına kadar mutlaka sahip olduğunuz ehliyeti yenilemeniz gerekmektedir. Süresi geçen ve yenilenmeyen ehliyet sahipleri yeni sürücü belgeleri almak istediklerinde çok daha fazla ödeme yapma durumunda kalabilirler.

Yeni Ehliyetler Kaç Yıl Geçerli?
Yeni sürücü belgeleri kaç yıl geçerli diye merak edenler için;
Otomobil, minibüs, motosiklet ve motorlu bisikletler ile arazi tipi ufak araçlar için 10 yıl geçerlilik süresi.
Otobüs, kamyon, çekici gibi diğer ağır araçlar için 5 yıl geçerlilik süresi belirlenmiştir.
Bu tarihler içinde, ehliyet yenileme için gerekli evraklar temin edilerek tekrar ehliyet yenileme başvurusu yapılması gerekmektedir.