24 Haziran seçimleri geçerli, geçersiz YSK örnek oy pusulası şablonları

Oylar hangi halde geçerli, hangi halde geçersiz sayılacak YSK tarafından resimli örnek şablonlarla açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayınlanan ve kamuoyu ile paylaşılan 18 farklı duruma göre hazırlanan örnek oy pusulası şablonlarıyla birlikte “siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılması” nedeniyle nasıl oy kullanılacağı ve oyların hangi durumda geçerli sayılacağı gibi sorulara yanıt verilmiş oldu.

Örnek Oy Pusulası Şablonları

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanılacak oy pusulalarında “EVET” veya “TERCİH” mühürlerinin basıldıkları yerlere göre ortaya çıkabilecek olası sonuçları ve oyun geçerli geçersiz sayılmasına ilişkin durumları gösteren örnek oy pusulası şablonları YSK tarafından yayınlandı. Yüksek Seçim Kurulu 18 farklı oy pusulası durumunu değerlendirdi.

18 ÖRNEK OY PUSULASI

 

Örnek Şablon 1; İttifak unvanı bölümüne “EVET” veya “TERCİH”  mührünün basılması halinde, bu oy ittifakın ortak oyu sayılır.

 

YSK Oy Pusulası Örnek 1
Örnek Şablon 2; İttifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana “EVET” veya “TERCİH” mührünün basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (H) partisine sayılır

 

 

YSK Oy Pusulası Örnek 2
Örnek Şablon 3; İttifak alanı içerisinde “EVET” veya “TERCİH” mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (G) partisine sayılır .

 

 

Örnek Şablon 3; İttifak alanı içerisinde “EVET” veya “TERCİH” mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (G) partisine sayılır .

 

 

Örnek Şablon 4; Başka bir siyasi parti veya ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok “TERCİH” veya ” EVET” mührü basılması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy ittifakın ortak oyu olarak sayılır .

 

 

Örnek Şablon 5; Bir siyasi parti alanına basılan “TERCİH” veya “EVET” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması halinde diğer siyasi partinin alanına geçilmediği için oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy (C) partisine sayılır.

 

 

Örnek Şablon 6; Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan “TERCİH” veya “EVET” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy (B) partisine sayılır.

 

 

Örnek Şablon 7; İttifak alanı içerisinde yer alan siy asi partiye ait bölüme birden fazla “EVET” veya “TERCİH” mührü basılması halinde bu oy geçerli kabul edilir ve bu oy (A) partisin in oyu olar ak yazılır.