Anasayfa » Gündem » Valiler Kararnamesi ile ilgili flaş kulis bilgileri
Valiler Kararnamesi ile ilgili flaş kulis bilgileri
Facebook27TwitterE-postaWhatsAppMessengerDiğer9
Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar kararnamesi geçtiğimiz hafta yayınlanmıştı. Sıra merakla beklenen Valiler Kararnamesinde... İşte SON TV’ye Valiler Kararnamesi ile ilgili ulaşan çarpıcı kulis bilgileri...

GÜNDEM / ÖZEL HABER
07 EYLÜL 2018 16:35



Facebook27TwitterE-postaWhatsAppMessengerDiğer9
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlıkları yapılan Valilere ilişkin kararnamenin hazırlıkları son şeklini aldı.

Valiler Kararnamesi ile ilgili son sözü yine Başkan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Valiler Cumhurbaşkanlığı’nca yayımlanacak kararname ile belli olacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla Personel Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak listenin, Cumhurbaşkanlığı’nın ilgili birimlerine ulaştığı ve değerlendirme yapıldığı öğrenildi. Kararnamenin kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor. Başkan Erdoğan’ın Bakanlıkça tavsiye edilen isimlerin dosyalarını bizzat incelediği kaydediliyor.

SON TV’nin edindiği KULİS bilgilerine göre, Süleyman Soylu tarafından görevlendirilen bir bakan yardımcısı da valiler kararnamesinin hazırlanmasında görev aldı.

Personel Genel Müdürlüğü’nün valiler kararnamesine ilişkin iki ay hummalı bir çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Bakan Soylu’nun talimatı çerçevesinde, yeni kararnamede durumu değerlendirilecek valiler için bazı kriterler belirlendiği belirtiliyor. Bu kriterlerden bazıları şunlar: Güneydoğu’da görev yapan Valiler PKK Terör Örgütü ile mücadele de ne kadar başarı sağladı? PKK’ya katılım azaldı mı? Hendek olaylarında terörden meydana gelen tahribat ve zararlar hızla giderildi mi? Kayyumlar, şehirlerin alt yapı ve ulaşım ağlarını sorunsuz bir şekilde bitirdi mi? Suriye ile komşu illerdeki Valiler ‘de ise; Üstteki kriterlere ek olarak Mülteci Kampları yeterince denetlendi mi? Kamplar Avrupa standartlarında mı? Sınır hatlarında yasadışı kaçakçılık olayları azaltıldı mı?

Batı illerinde görev yapan Valilerin başarı kriterleri ise şöyle; Fetullahçı Terör Örgütü ile etkin mücadele yapıldı mı? Sosyal-Hukuk devleti normları çerçevesinde halkın sorunlarıyla yeterince ilgilenildi mi? Devletin tüm birimleri ile sinerji sağlandı mı? Şehirlerde terörle mücadele uygulamalarında ne kadar başarı sağlandı?

Personel Genel Müdürlüğü bu kriterleri göz önünde bulundurarak kararnameyi şekillendirdiği belirtiliyor.

30 İL VALİSİ MERKEZE ALINIYOR
Ancak Ankara’da bakanlık katlarından yansıyan son kulislere göre 25-30 ilin valisi bu kriterler çerçevesinde ya merkeze çekilecek ya da görev yeri daha düşük bir ille değiştirilecek. Kararnamenin 40 valiyi kapsaması bekleniyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde başarılı çalışmalar yapan valilerin batıda iyi illere verileceği kaydediliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bir süre önce yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, İçişleri Bakan Yardımcılıklarına İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Müsteşar Yardımcıları İsmail Çataklı ve Tayyip Sabri Erdil yeni bakan yardımcısı olarak atanmıştı. Bakanlıkta ise geriye kalan iki müsteşar yardımcısının hala görev beklediği öğrenildi. Kulislere göre bu iki müsteşar yardımcısının yeni kararnamede büyük illere vali olacağı konuşuluyor.

Kaymakamlar ve Vali Yardımcıları Kararnamesi için tıklayın
Bir süre önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İçişleri Bakanlığı Teşkilatı olan Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, kapatılarak yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmişti. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bazı üst düzey personeli de İller İdaresi Genel Müdürlüğüne kaydırılmıştı. Ancak Mahalli İdareler Genel Müdürü Ekrem Canalp ise herhangi bir yere atanamamıştı. Yine SON TV’ye ulaşan kulis bilgilerine göre İçişleri Bakanı Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Canalp İl Valisi oluyor. Ayrıca İstanbul’da görev yapan bazı kaymakamların da valilik için adlarının geçtiği kaydediliyor. Geçtiğimiz dönemlerde de İstanbul’da görev yapan çok sayıda kaymakam vali olarak görevlendirilmişti.

SON tv