400 Bürokrat Fetö kapsamında mercek altına alındı.15 Temmuz gecesi Ankara dışında olan şüpheli 400 bürokrat soruşturuluyor.

Kamuda başlatılan ihraç dalgasının son ayağında üst düzey bürokratların yer aldığı öğrenildi. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre hakkında soruşturma açılan bürokrat listesinde 400 kişinin ismi geçiyor. MİT ve Emniyet'in risk grubuna kattığı bürokratların 15 Temmuz darbe girişimi gecesi ve hemen öncesinde Ankara'dan ayrıldıkları belirlendi. Bu nedenle isimleri belirlenen kişiler soruşturulmaya başlandı. TÜBİTAK, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Başbakanlık ve çeşitli bakanlıklarda görev yaptıkları ifade edilen bürokratlar hakkında açılan soruşturmada bu kişilerin, örgütün gizli haberleşme yazılımı ByLock'u kullanıp kullanmadıkları, kimlerle telefon görüşmesi yaptıkları ve e-posta üzerinden kimlerle yazıştıkları tek tek inceleniyor. Bürokratlara 15 Temmuz gecesi nerede oldukları ve neden Ankara'yı terk ettikleri de soruluyor. Üst düzey bürokraside yürütülen çalışma kamudaki soruşturmalardan ayrı yapılıyor. Soruşturulan bürokratların isimlerinin MİT ve Emniyetin ByLock'taki paylaşımları, telefon konuşmalarını ve ekonomik ağlar üzerinden yürütülen para trafiğini dikkate alarak belirlediği ve risk grubuna 400'e yakın kişinin takıldığı belirtildi.

İFADELER ORTAYA ÇIKARDI

Soruşturma, FETÖ'den gözaltına alınanlar, gizli tanıklar ve itirafçıların ifadeleri doğrultusunda genişletildi. İnceleme çalışmalarını yürüten yetkililer, doğal akış dışında kısa sürede terfi eden ve özel görevlere getirilmiş isimlerin de olduğunu söylüyor. Bu isimlerden bazılarının ise 15 Temmuz gecesi Ankara'da olmadıklarına yönelik ifadeler üzerine harekete geçildiği ve bu çerçevede inceleme başlatıldığı ifade ediliyor. Soruşturulan bazı bürokratların Ankara'dan ayrılma sebebi olarak tatil, toplantı ve konferans gibi gerekçeleri gösteriyor. Yetkililer verilen savunmaların gerçekliğini araştırıyor.


 Hazal ATES/sabah